23948sdkhjf

DeepOcean tildelt prestisjefylt teknologipris

DeepOcean har vunnet den prestisjefylte prisen Offshore Technology Conference (OTC) 2024 sin «Spotlight on New Technology»-pris for selskapets autonome inspeksjonsdrone (AID – Autonomous Inspection Drone).

Prisen deles ut til utstillere på verdens største oljemesse, OTC i Houston, som omstiller offshore energibransjen gjennom innovasjon og utvikling av ny teknologi. 

Årets prismottakere ble valgt ut fra følgende kriterier: Produktets unike kvaliteter, grad av oppfinnsomhet, demonstrert suksess, kommersiell levedyktighet, og evnen til å påvirke offshoreindustrien betydelig.

– Målet med den autonome undervannsdronen vår er å gjennomføre inspeksjonsarbeid på havbunnen mer kostnadseffektivt samtidig som vi henter ut bedre og mer presis datakvalitet, som gir verdi til operatørselskapene. Vi er svært fornøyde med at OTC med denne prisen erkjenner AID-ens positive påvirkningsmuligheter, sier Øyvind Mikaelsen, konsernsjef i DeepOcean.

Autonom inspeksjonsdrone (AID)

AID-prosjektet er et strategisk partnerskap mellom DeepOcean, Argus Remote Systems og Vaars, hvor systemet er blitt utviklet med veiledning, støtte og finansiering fra Aker BP for å få teknologien til markedet.

Dronen er basert på en Rover MK2 ROV fra Argus Remote Systems, med oppgraderte utstyrs- og programvarepakker. Argus er ansvarlig for AID-plattformen og navigasjonsalgoritmen, mens DeepOcean er ansvarlig for digital tvilling, programvare for oppdragsplanlegging og live-overføring av dronen i drift. Vaarst er ansvarlig for maskinsynkameraet «Subslam 2x» for autonom navigasjon og datafangst.

Den autonome inspeksjonsdronen måler 1,25 x 0,85 x 0,77 meter, veier 320 kilo på land, og kan operere på havdyp ned til 3 000 meter. Den kan fly i DP-modus (dynamisk posisjonering) og har funksjoner både for å holde dronen på nøyaktig samme sted (station keeping) og for fjernstyring.

Inspeksjonsdata fra undervannsdronen overføres til land, og farkostens posisjon streames kontinuerlig tilbake til den digitale tvillingen for å sikre høy datakvalitet og øke situasjonsforståelsen.

Anvendt på Alvheim-feltet

I fjor gjennomførte DeepOcean og Aker BP vellykkede forsøk med AID'en på Alvheim-feltet i Nordsjøen. Som del av en ti dager lang kampanje, gjennomførte Aker BP og DeepOcean inspeksjon av brønnventiler (juletrær) og annen havbunnsinfrastruktur. Oppdragene ble ledet og overvåket både lokalt fra fartøyet «Edda Fauna» og fjernstyrt fra Remota sitt operasjonssenter (ROC) i Haugesund.

– Erfaringen vår fra Alvheim og påfølgende inspeksjonsarbeid bekrefter at dronen kan oppnå betydelige besparelser i driftskostnader, utslippskutt og redusere HMS-risiko for operatørselskaper, legger Øyvind Mikaelsen til.

Vinnerne av 2024 «Spotlight on New Technology»-prisen vil bli hedret i dag på årets OTC-konferanse på NRG Center i Houston, Texas, USA.

Kilde: Pressemelding fra DeepOcean

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078