Gjør kunstgresset litt grønnere
EM '24 ble selvfølgelig spillet på ekte gress, men kunstgressbaner er veldig utbredt. Et Ulefos-produkt hindrer de små gummigranulatene i å spre seg til vannmiljøet.
De mange håpefulle barna og ungdommene som drømmer om å overta landslagsspillernes plasser i fremtiden, bruker utallige timer på å trene på kunstgressbaner – de med det karakteristiske, lille svarte gummigranulatet.
EU-forbud på vei
Men visste du at EU nylig har vedtatt et forbud mot bruk av gummigranulat på baner? Granulatet på kunstgressbanene består av 90 prosent gamle, granulerte bildekk. Granulatet kan ledes fra spillebanene til dreneringssystemet med regnvannet når det regner. Men de kan også henge på sko og klær og dermed slippes ut fra husholdninger i forbindelse med vask og rengjøring.
Dessverre er granulatene med på å spre mikroplast i naturen, og det er grunnen til forbudet. En rekke tetninger fra Betech spiller imidlertid en liten rolle i å forhindre at granulatene fra de mange nåværende fotballbaner spres ut i naturen med regnvannet.
Mindre mikroplast i avløpet
Ulefos, som lager de karakteristiske kumlokkene i støpegods vi ser på gaten overalt, har utviklet en granulatfanger som skal beskytte vannmiljøet. Kunstgressgranulatoppsamleren sitter i avløpene og fanger opp partiklene slik at de ikke blander seg med avløpsvannet og sprer seg ut i naturen.
Det innebygde filteret holder tilbake granulatene og kan, i likhet med vannlåsen i dusjen, tømmes etter hvert som den fylles opp. På denne måten kan du samle granulatene og sette dem tilbake i spillefeltene.
Støpte tetningsringer
Betechs tetningsringer for de 10 forskjellige størrelsene av avløpsinnsatser i produktsortimentet forhindrer at de mindre partiklene skylles forbi oppsamleren og videre inn i regnvannssystemet. Tetningene er støpt i en gummiblanding som er spesielt motstandsdyktig mot vann, UV-sollys, ozon og andre påvirkninger fra været.
Mange muligheter med teknisk gummi og støpte gummideler
Forbudet mot gummigranulat i kunstgress trer i kraft fra 2031, og det jobbes for tiden med å finne et godt alternativ til granulatet. Inntil det skjer, er Betech stolte av å bidra til å gjøre fotballbanene litt grønnere.
Kontakt oss og hør om produktløsninger for dine utfordringer