23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Nye smørefrie glidelagermaterialer uten PTFE

Nytt slitesterkt materiale, iglidur JPF, fra vår levernadør igus, supplerer det brede utvalget av slitesterke polymerlagre uten PFAS og PTFE.

Hva har tanntråd, ski, en stekepanne og glidelagre til felles? De er alle basert på organiske fluorforbindelser, også kjent som PFAS. Det som gjør dem spesielle, er at PFAS er motstandsdyktige mot vann, varme og smuss. De bidrar til at glidelagre oppnår slitesterk og smørefri drift. Men siden kjemikaliene brytes ned svært langsomt, har de et negativt rykte. Hvis de havner i naturen, kan dette skade både mennesker og miljøet. igus utvikler derfor glidelagermaterialer, som det nye iglidur JPF, som er helt fri for PFAS og PTFE.

I februar 2023 publiserte det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) et forslag om å forby minst 10 000 PFAS-stoffer. EU-kommisjonen forventes å ta en beslutning i 2025, og PFAS-reguleringen kan tre i kraft i EU-medlemslandene tidligst i 2026. Dette forbudet vil få store konsekvenser for industrien, men også for forbrukersektoren. Mange industribedrifter, inkludert igus, forbereder seg allerede på strengere PFAS-reguleringer. På grunn av PFAS, spesielt fluorpolymeren PTFE (en undergruppe av PFAS), kjennetegnes bevegelsesplastene fra igus ved friksjonsfri drift, noe som gjør bruken av smøremidler overflødig.

igus fokuserer på utvikling av PFAS-frie materialer
"Vi investerte i forskning og utvikling av alternative materialer helt fra starten av den europeiske diskusjonen om et mulig forbud mot PFAS-stoffgruppen. Med vår egen materialutvikling og sammensetning kan vi raskt reagere på endringer og utvikle nye løsninger," forklarer Dr. Magnus Orth, leder for igus Material Centre. Resultatet er blant annet iglidur JPF. Det nye materialet iglidur JPF er utviklet basert på det velprøvde slitestyrkematerialet iglidur J, helt uten PTFE. Glidelageret er smørefritt, slitesterkt og har lignende friksjons- og slitasjeverdier som iglidur J i det interne testlaboratoriet på 4000 m². "Brukere som er avhengige av iglidur J i sine maskiner og systemer, har nå et PTFE-fritt alternativ av like høy kvalitet," sier Lars Butenschön, leder for iglidur Plain Bearing Technology Business Unit. "Vi har som mål å tilby våre standardmaterialer helt uten PTFE. For øyeblikket er vi i ferd med å utvikle PTFE-frie formuleringer for iglidur X og iglidur W300. De første testene er svært lovende."

ASI Automatikk AS
Sankt Hallvards vei 3
3414 Lierstranda
Drammen
Norge
Org. nr.: NO979308736

Kontaktperson

CM

Send til en kollega

0.063