Imponerende utslippskutt med KI anvendt på oppvarming, ventilasjon og klimatisering
Det viser to forskningsrapporter om KIs innvirkning på energiforbruk utgitt av Schneider Electric.
De to forskningsrapportene ble offentliggjort av Schneider Electric Sustainability Research Institute i forbindelse med selskapets deltakelse på IEAs globale konferanse om energi og kunstig intelligens.
– Utgivelsen av rapportene våre kommer på et avgjørende tidspunkt; IEA-konferansen fremhevet KIs transformative effekt i energisektoren. Som et selskap og som forskere, er vi i Schneider Electric forpliktet til å fortsette å utforme fremtiden til energi- og klimaløsninger, uttaler Vincent Petit, SVP for forskning om klima- og energiomstilling i Schneider Electric.
KIs innvirkning på bærekraft og energibruk
Det første dokumentet, Artificial Intelligence and Electricity: A System Dynamics Approach, undersøker fire mulige scenarier for den bekymringsfulle utviklingen av KI-strømforbruket i det neste tiåret. Rémi Paccou, direktør for Schneider Electrics Sustainability Research Institute, og professor Fons Wijnhoven, førsteamanuensis ved Twente Universitet i Nederland, har bygget en systemdynamikk-modell som danner ulike scenarier for KI-kraftetterspørsel. Den utpeker også veien videre for bærekraftige strategier og retningslinjer rundt KI-utvikling med mål om å redusere miljøpåvirkningen.
Forfatterne trekker frem fire scenarier for KI-utvikling og deres innvirkning på strømforbruket. Rapporten er interessant som verktøy for å forstå de komplekse faktorene som vil prege fremtiden til KI og identifisere ulike muligheter: fra «Bærekraftig KI-utvikling» og «Grenser for KI-veksten» til mer radikale scenarier som «KI-overflod uten grenser» og til og med muligheten for «Energikriser forårsaket av KI». I tillegg til prognoser og analyse, omfatter rapporten anbefalinger til politikere og beslutningstakere. Formålet er å bidra til en gjennomtenkt og ansvarlig tilnærming til KI-utvikling som balanserer fremgang med bærekraft.
Imponerende CO2-utslippskutt
Den andre rapporten, AI-Powered HVAC in Educational Buildings: A Net Digital Impact Use Case, av Rémi Paccou og Gauthier Roussilhe, stipendiat og doktorgradsstudent ved RMIT, demonstrerer hvordan KI-drevne oppvarmings-, ventilasjons- og klimatiseringssystemer (HVAC) kan øke energieffektiviteten og miljøbesparelsene i bygninger. HVAC-systemer står for 35–65 prosent av det totale energiforbruket i bygninger. Undersøkelsen ble gjennomført under reelle forhold i 87 skolebygg i Stockholm over en lengre periode. Mellom 2019 og 2023 observerte studien en total reduksjon av karbonutslipp på 65 tonn CO2-ekvivalenter per år, omtrent 60 ganger så mye som det faktiske karbonavtrykket til KI-systemet som ble anvendt.
Forskningen viser muligheter for enda større karbonreduksjoner i miljøer med mer krevende krav til oppvarming, kjøling eller klimatisering. En komparativ analyse mellom Stockholm og Boston viste at bruken av den samme løsningen i Boston kunne gitt CO2-utslippskutt som er syv ganger høyere enn i Stockholm.
IEAs globale konferanse om energi og kunstig intelligens ble avholdt i desember 2024 og samlet eksperter fra energi- og teknologisektorene, myndigheter, sivilsamfunn og akademia. Temaet for diskusjonene var potensielle virkninger av KI på globale energisystemer og muligheter for å utnytte KI til energi- og klimaformål. CEO Olivier Blum og Executive Vice President for Data Centers & Networks Pankaj Sharma fra Schneider Electric var blant deltakerne på topplederdebatten.