Stålprodusenten Outokumpu snuser på kjernekraft
Teknologien vil omfatte små modulære reaktorer (SMR), en foreslått klasse av kjernefysiske fisjonsreaktorer, mindre enn konvensjonelle atomreaktorer, som kan bygges på ett sted, for eksempel en fabrikk, deretter sendes, settes i drift og drives på et eget sted .
Helt avgjørende for å bli karbonnøytral
Ifølge Fortums president og administrerende direktør Markus Rauramo er avkarbonisering av tungindustri «en forutsetning for å oppnå karbonnøytralitet i Europa, og dette krever betydelige mengder ren energi».
- Det nordiske markedet er ekstremt konkurransedyktig når det kommer til ren og rimelig kraft, og Fortum er et av svært få europeiske selskaper som kan levere det pålitelig, når det er nødvendig og i stor skala til våre kunder allerede i dag. I fremtiden vil det imidlertid være behov for mer, sier han.
Største fabrikken
Avtalen initierer en langsiktig prosess for å vurdere byggingen av SMR-er i Finland, med en mulig plassering i Tornio-regionen i Finland, hvor Outokumpus største fabrikk ligger.
MOU er en del av Fortums toårige «Nuclear Feasibility Study» som ble lansert i november 2022. Studien tar sikte på å utforske kommersielle, teknologiske, samfunnsmessige, politiske, juridiske og regulatoriske forhold for både SMR-er og konvensjonelle store reaktorer i Finland og Sverige.
- Kjernekraft eneste alternativ
- Å se på nye teknologier i energiforsyningen vår er et naturlig skritt i vår ambisjon om å redusere CO2-utslipp. I tillegg til vind-, sol- og vannkraft trenger energiintensiv industri og hele samfunnet stabil og CO2-fri elektrisitetsproduksjon. I dag er kjernekraft det eneste alternativet for dette, sier Heikki Malinen, adm. dir. i Outokumpu i en kommentar.
Kilde: Steeltimes International