– Hva gjør vi med industrivernet hvis vi må streike?
- Det kan bety at risikoutsatt arbeid må utsettes eller stoppes hvis det ikke lenger er tilstrekkelig bemanning i industrivernet, sier direktør i NSO, Knut Oscar Gilje.
Etter at meklingen mellom arbeidstakerorganisasjonen LO, YS og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) brøt i årets lønnsoppgjør, er mange arbeidere tatt ut i streik. Organisasjonene LO og YS omfatter til sammen nesten hele privat sektor i arbeidslivet, og mange industrivernpliktige virksomheter vil bli berørt av streiken.
Må ivareta egenberedskap
– Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) ber virksomheter i streik gjøre disponeringer som ivaretar kravet til forsvarlig egenberedskap, også ved redusert drift som følge av streikeuttak. Det kan bety at risikoutsatt arbeid må utsettes eller stoppes hvis det ikke lenger er tilstrekkelig bemanning i industrivernet, sier direktør i NSO, Knut Oscar Gilje.
Han legger til at NSO også vil anbefale at lokale nødetater varsles hvis virksomheten ikke lenger kan stille med normal egenberedskap – noe som også kan påvirke bistandsmuligheter.
Forskriften
– I forskrift om industrivern § 13 står det: «Industrivernpliktige virksomheter plikter etter anmodning å yte bistand til annen virksomhet og nød- og beredskapsetatene, så langt dette er mulig under hensyn til egen beredskap. (…)». Dersom dere ønsker å søke om dispensasjon fra streiken for industrivernpersonell, må eventuelle søknader om dispensasjon sendes respektive parter i streiken i henhold til avtalte prosedyrer, sier Gilje.
Kilde: Næringslivets Sikkerhetsorganisasjon