23948sdkhjf

EU vil ha Norge med i råvareklubb

-Norge er en viktig produsent av kritiske råvarer som aluminium. Derfor ønsker vi landet med i en klubb for kritiske råvarer.

Det sa EUs ambassadør til Norge, Nicholas De La Grandeville på Arendalsukas første dag.

Ifølge NTB benytter EU i dag om lag 25 prosent av verdens råmaterialer. Det innbefatter materialer som kobber, nikkel, magnesium og aluminium. Men ifølge EU-ambassadøren blir bare 3 til 4 prosent produsert innad i unionen.

Norge viktig produsent

– Norge har en politisk visjon rundt dette. Og så er jo seolvsagt Norge en viktig produsent av kritiske råvarer, sier ambassadøren til NTB. Han legger til at han har kommet med en muntlig invitasjon til Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet.

 Fram mot 2050 vil etterspørselen etter kritiske råvarer bli flere 10-titalls ganger større enn den er i dag, ifølge ambassadøren.

Kina er i dag det ledende landet for produksjon av slike råvarer. I dag får EU 98 prosent av sjeldne jordmetall og 93 prosent av magnesiumforsyningen fra nettopp Kina, og det gjelder alt fra smarttelefoner til elbiler og havvindmøller, skriver NTB videre. EU ønsker å frigjøre seg mer fra Kina.

Norge med i klubb: EU ønsker at Norge skal bli med i en klubb for kritiske råvarer, blant annet for å frigjøre seg mer fra Kina. Foto: Den tyske regjeringen

Hydro 

Ifølge Georg Riekeles fra European Policy Centre har Norge seilt opp som EUs viktigste ressurs når det gjelder mineraler.

For eksempel står Hydro for rundt 40 prosent av all aluminium som blir produsert i Europa, mens Elkem står for mellom 20 og 30 prosent av EUs import av silisium.

– Alt ligger til rette for et partnerskap. Vi er på vei fra oljealderen til mineralalderen, sier han.

I høst skal EUs ministerråd og EU-parlamentet behandle forordningsforslaget «Critical Raw Materials Act» (CRMA). Dette er en forordning som blant annet tar til orde for et hurtigsport for godkjenning av nye mineralprosjekter, men både Norge og flere EU-land er skeptiske til forordningen.

Vanskelig for mange land

– Alle europeiske land synes dette er vanskelig. Vi trenger disse mineralene for det grønne skiftet, men det har flere nedsider, for eksempel miljøkonsekvenser og sosial motstand, sier Riekeles til NTB.

Hvis forordningen blir vedtatt, må også Norge forholde seg til det nye regelverket.

Tidligere i sommer la regjeringen fram en mineralstrategi, som blant annet går ut på å etablere et hurtigspor for behandling av konsesjonssøknader for gruvedrift etter mineraler.

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.151