23948sdkhjf

Aker BP tenker nytt med brukt

I en verkstedhall på Mongstad står tre knallgule ventiltrær klare til å installeres på toppen av brønnene på Hanz-feltet i Nordsjøen.

Det er umulig å se, men de massive stålkonstruksjonene har tidligere stått på havbunnen i sju år på det nå nedstengte Jette-feltet. 

Dette er første gang det flyttes brukt produksjonsutstyr mellom felt på norsk sokkel.

Hadde juletrærne klare

Mye skal klaffe for at ventiltrær, eller juletrær som de vanligvis kalles, skal kunne gjenbrukes. Tilstanden må være god nok, design må stemme for å kunne passe inn i en ny feltutbygging, og ikke minst må utstyret være tilgjengelig. Da prosjekt-teamet vurderte løsninger for Hanz lå alt dette til rette.

SE VIDEO: 

- Vi hadde juletrærne fra Jette tilgjengelig da vi så på ulike business-case for Hanz. De viste at vi kunne spare investeringskostnader sammenlignet med å bygge nytt, men kanskje vel så viktig var at de viste at vi kunne redusere gjennomføringstiden, forteller Børge Skjevdal, som er prosjektleder for Hanz-utbyggingen.

- I tillegg oppnår vi en miljøeffekt som er en motivasjon i seg selv. Produksjon av stål og andre råvarer til nybygg fører til utslipp, og med så pent brukt utstyr ser man jo at det er for ille å bruke det til spiker, sier Skjevdal.

Bedre enn nytt

Havbunnsinstallasjoner for produksjon designes som regel for flere tiår i bruk. Derfor hadde juletrærne fra Jette fortsatt lang levetid igjen da de ble hentet opp fra havbunnen. OneSubsea sin avdeling i Aberdeen har plukket utstyret fra hverandre ned til minste komponent for å sjekke at tilstanden er god. Pakninger og slitedeler er byttet.

- På den måten er vi helt sikre på at utstyret er like godt som nytt, og kanskje enda bedre, sier Børge Skjevdal. -Disse juletrærne har allerede vist i praksis at de fungerer. Jeg føler meg trygg på at dette blir bra når vi kommer i produksjon, sier Skjevdal.

Gamle for nye: Aker BP hadde allerede "gamle" juletrær klare for det nye prosjektet. Foto: Aker BP

Nå har juletrærne vært gjennom den siste klargjøringen hos PSW Technology på Mongstad, og er klare for å transporteres ut i havet.

Mer gjenbruk fremover

Å bruke utstyr på nytt har blitt gjort før i olje- og gassindustrien, men i hovedsak innen boring. Eksempelvis brønnhoder, BOP’er og stigerør (risere). Dette er utstyr som brukes i en relativt kort periode før både rigg og utstyr forflytter seg til neste brønn. Utstyr som skal brukes på produserende skal stå installert i gjerne flere tiår. Dette er en av de viktigste årsakene til at man velger å bruke nytt utstyr.

Nå ser vi en vridning fra store separate utbygginger til mindre marginale tie-ins til eksisterende installasjoner. Økt fokus på kostnadsbesparelser gir økt interesse for gjenbruk.

PSW Technology på Mongstad har aktivt posisjonert seg mot dette markedet, både gjennom vedlikeholdsprosjekter som de har vært med på for Hanz, men også gjennom spekulasjon, forklarer Håvard Kallestad, som er SVP Operations and Business Development.

- Vi har tatt noen ‘lodd’ i gjenbruksmarkedet. Rett og slett kjøpt en del brukt utstyr som vi kan kvalifisere og klargjøre for videresalg til kunder. Noen av disse kjøpene har allerede gitt uttelling i form av salg, forteller Kallestad.

- Og vi tror det blir mer av det fremover, særlig for tyngre utstyr som juletrær, manifolder og brønnrammer.

Kilde: Aker BP

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078