23948sdkhjf

Neptune Energy vant karbonlagringslisens

Olje- og energidepartementet har tildelt Trudvang karbonlagringslisens til Sval som vil samarbeide med Neptune og Storegga.

Trudvang-området har potensial til å lagre opptil ni millioner tonn CO2 årlig i minst 25 år – totalt 225 millioner tonn – med analyser som indikerer at lagringspotensialet kan bli enda høyere.

Potensial for knutepunkt

- Vi er glade for å sikre vår første CO2-lagringslisens i Norge. Nordsjøen har et stort potensial til å bli et knutepunkt for karbonlagring, gitt nærhet til CO2-utslippere og geologien som er egnet for CO2-lagring, sier Neptune Energys adm. dir. i Norge og Storbritannia, Odin Estensen.

Han legger til at Neptune Energy nylig ble tildelt tre CO2-lagringslisenser i Storbritannia, og selskapet fortsetter å utvikle sitt L10-karbonlagringsprosjekt i Nederland.

- Vår ambisjon er å bygge en portefølje av karbonlagre knyttet til våre kjerneområder i Nordsjøen, sier han.

Lagringslisensen Trudvang ligger i den norske Nordsjøen, øst for Sleipnerfeltet og ca. 200 kilometer fra kysten.

Lagerreservoaret ligger på ca. 850 meters dyp, i Utsiraformasjonen.

Sval Energi vil være operatør med en eierandel på 40 prosent, mens Storegga og Neptune Energy har 30 prosent hver.

- Viktig for å nå klimamålene

– Fangst og lagring av større mengder CO2 er viktig for å nå klimamålene og beholde industriarbeidsplasser i Norge og Europa. Tildelingen av denne nye tillatelsen bidrar til at Norge spiller en viktig rolle i etableringen av en kommersiell storskala CO2-lagring for europeiske utslippskilder, sier Olje- og energiminister Terje Aasland.

Viktig: - Karbonlagring er viktig for å nå klimamålene, sier olje- og næringsminister Terje Aasland. Foto: Stortinget

Denne letetillatelsen etter lagringsforskriften ligger i Nordsjøen øst for Sleipner Øst-feltet og tilbys til Sval Energi AS, Storegga Norge AS og Neptune Energy Norge AS.

Tillatelsen tilbys med et forpliktende arbeidsprogram med innlagte milepeler som sikrer rask og effektiv fremdrift, eller tilbakelevering av arealene hvis rettighetshaverne ikke gjennomfører lagringsprosjektet.

Behov for flere selskap

– Det er viktig at attraktivt lagringsareal blir tilgjengelig til selskaper som har konkrete industrielle planer som medfører et lagringsbehov. Jeg er glad for å kunne tilby denne letetillatelsen til tre nye selskap. Vi trenger flere aktører for å styrke utviklingen av CO2-lagring som en ny, viktig, kommersiell havnæring på norsk sokkel, fortsetter Aasland.

Kilde: Olje- og energidepartementet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.076