23948sdkhjf

Grotnes Steel – liten bedrift med mange store kunder

Med sine 11 ansatte kan Grotnes Steel i Mo i Rana framstå som en liten bedrift. Men deres spesialitet gjennom mange år, har gjort bedriften til en viktig stål-leverandør til de store aktørene innen olje- og offshore-industrien.

Grotnes Steel ble etablert så tidlig som i 1969.

Det betyr at de har vært med på det norske olje-eventyret så å si fra starten, og bedriften har derfor opparbeidet seg solid erfaring og kompetanse innen næringen.

Kutter i stedet for å støpe

I dag framstår bedriften med bare 11 ansatte og mer enn 50 millioner kroner i omsetning som en svært viktig leverandør til store aktører som Aker Solutions, TechnipFMC, Equinor og Kongsberg Gruppen for å nevne noen.

- Vår styrke ligger i at vi kan skjære stålplater som kan være opptil 1,5 meter tykke i flere retninger, i stedet for å støpe eller smi dem. Det gjør at vi kan levere raskt og gjøre prosessen fra henvendelse til ferdig produkt langt raskere, enklere og mer miljøvennlig enn dersom man skulle støpe materialene, sier markedsdirektør Roger Lund hos Grotnes Steel til Metalsupply.

Skjære tykke stålplater: Grotnes Steels styrke ligger i at de kan skjære stålplater som kan være opptil 1,5 meter tykke i flere retninger, i stedet for å støpe eller smi dem. Foto: Grotnes Steel

Grotnes Steel har spesialutstyr til kutting av tykke metallplater, noe som betyr at de kan levere raskt – blant annet komponenter for rørkoblinger til olje- og gass-industrien.

Lund forteller at spesialutstyret og kompetansen de har opparbeidet seg gjennom flere år gjør at de som får levert stål fra dem, slipper unna med mye mindre bearbeiding av stålet maskinelt, noe som igjen er besparende.

Egen stålkvalitet

Grotnes Steel har et egenutviklet stål TTSTE355Z3, som ofte er vist til i materialspesifikasjonene til teknologieierne som Aker Subsea, Technip, FMC, NOV med flere. Det er et lavlegert karbonstål som har krav til egenskaper i alle retninger. Det er i grunnen et stål som tar utgangspunkt i NORSOK, men hvor standardene stopper ved 150mm tykkelse, så holder vårt stål kravene opp til 720mm plater og akslinger opp til 1300mm i diameter.

- Stålet er spesielt godt egnet for lave temperaturer og blir testet ned til -60 grader celsius. Stålet samsvarer også til stål for trykkpåkjent utstyr som P355NL1, sier Lund.

Halvparten går til olje- og gass

Siden bedrift har vært så å si med fra starten på olje- og gass-eventyret i Norge, vet de hva som skal til for å tilfredsstille de helt spesielle kravene som olje- og gassnæringen har pålagt dem.

Lund forteller til metalsupply at halvparten av deres omsetning kommer fra olje- og gass.

- Men vi leverer også til en del lokal landsbasert industri i tillegg til infrastruktur osv, sier markedsdirektøren videre.

Skjærebrenner: En skjærebrenner er i full sving hos Grotnes Steel. Foto: Grotnes Steel

Et nytt og spennende felt for stålbedriften vil være flytende havvind og forankringssystemer for havturbiner til sjøs. Ikke minst fordi bedriften allerede har god kompetanse på forankringssystemer til olje- og gassbransjen.

Stålet får de fra Bjørneborg i Sverige, i tillegg til andre leverandører. Før Russlands krig mot Ukrania hadde bedriften flere 1200 tonn med stål på lager, noe som gjør at de har sluppet den verste prisøkningen på stål.

- Men også vi merker urolighetene i markedet, og dette er noe vi forholder oss til nærmest daglig, sier Lund videre.

4000 anbud årlig

Grotnes Steel har mer enn nok å gjøre, og Lund ser for seg en god framtid innenfor energi-segmentet.

- Vi sender ut om lag 4000 tilbud i løpet av ett år. Halvparten av disse blir det ordre ut av, fortsetter han, og legger til at de også har en del utenlandske kunder – enten via norske selskap eller direkte selv.

Ofte kommer Grotnes Steel raskt inn i anbudsprosessene på grunn av sin unike kompetanse og kuttespesialitet. Dette gir dem en stor fordel. Som et eksempel nevner Lund da Equinor søkte etter mulige nordnorske bedrifter som kunne levere til Johan Castberg-feltet, da hadde allerede Grotnes steel levert for om lag 10 mill. til prosjektet.

Besparende: Roger Lund (bildet) forteller at spesialutstyret og kompetansen de har opparbeidet seg gjennom flere år gjør at de som får levert stål fra dem, slipper unna med mye mindre bearbeiding av stålet maskinelt, noe som igjen er besparende. Foto. Grotnes Steel

Mo i Rana-bedriften er også opptatt av bærekraft, og markedsdirektøren kan fortelle at 99 prosent av skrapmetallet, blir resirkulert – og da primært hos «naboen» Celsa, som ligger et steinkast unna Grotnes Steel.

Lojal stab

- Siden vi skjærer bort unødvendig stål, gir dette mindre vekt som skal transporteres til, sier Lund, og legger til at de har en svært solid og lojal stab.

I det 3000 kvadratmeter store produksjonslokalet nede ved havnen i Mo i Rana arbeider det altså 11 personer, og mange av dem har hatt sitt daglige virke der i flere år.

- Turnoveren er svært lav, og de fleste har jobbet hos oss over flere 10-år, sier Lund.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.128