23948sdkhjf

Biesterfeld Norge 3D-printer på superpolymerer

Et samarbeid med Roboze, har gjort det mulig for Biesterfeld Norge å forsyne det norske markedet med avansert 3D-printer teknologi. Det spesielle er at de produserer med materialer det fortsatt er svært sjeldent å klare å 3D-printe på.

3D-PRINT OG DIGITALT LAGER: Da Plastforum møtte teamet fra Biesterfeld Norge på Plast og komposittkonferansen på Gjøvik, hadde de mye interessant å fortelle.

Blant annet 3D-printing kan du lese om denne gangen, men vi skal ganske snart dykke enda litt dypere inn i materien når det gjelder digitalt lager.

Jon Fredrik Arnesen er produktspesialist på polymer og kompositt i Biesterfeld Norge. Han forteller til Plastforum om 3D-printing på PEEK som kan erstatte metaller og tradisjonelle komposittmaterialer inn i mange industrielle applikasjoner.

Navneendringen

Vi fikk også en kommentar til det nylige navneskiftet. Les tidligere sak om dette HER.

– Når det gjelder navneendring har vi vært heleide av det tyske selskapet Biesterfeld siden august 2019, og siden Lindberg & Lund var et velkjent navn i den norske industrien, valgte vi å beholde det for en periode, sier Arnesen.

Han forteller videre at det hadde vært en plan om å endre navn og at det nå passet godt siden deres daglige leder over mange år Morten Haugberg valgte å pensjonere seg. Bjørn Erik Dahlmann tar over stafettpinnen som daglig leder i det som nå heter Biesterfeld Norge.

Samarbeidet med Roboze

– Biesterfeld Norge startet vårt offisielle samarbeid med Roboze i januar 2023. Vårt mål er å forsyne det norske markedet med avansert 3D printer teknologi derfor har vi gått til anskaffelse av vår egen printer for demonstrasjon, sier Arnesen.

For produksjon av deler i Norge har Biesterfeld Norge inngått et samarbeid med Additech AS i Bergen som også har en printer lik den som står hos Biesterfeld sine lokaler i Vestby.

 

Stig Eines er markedssjef i Biesterfeld Norge.

3D-printer med stor grad av nøyaktighet og repeterbarhet

Arnesen forteller at printeren de nå har i Vestby, er en Argo500. Det er toppmodellen til Roboze og den kan printe deler opp til 500x500x500mm.

– Gründeren som står bak Roboze, har erfaring fra CNC maskinering. Da han bestemte seg for å prøve å bygge verdens beste 3D printer, tok han med seg prinsipper fra den verdenen, sier Arnesen.

Han utdyper at Roboze for eksempel ikke har beltedrift, men heller mekanisk styring med tannstang og tannhjul. Dette gir svært stor grad av nøyaktighet og repeterbarhet. Det gjør også vedlikehold enklere og man har ikke noen «drift» fra belter som blir slakke over tid.

Jevn temperatur og stort byggevolum

– En annen ting Roboze har brukt mye tid på er å utforme det oppvarmede kammeret på en måte som gir svært jevn temperatur, med et så stort bygge-volum som 500x500x500mm ville store temperaturgradienter gitt utslag på nøyaktighet, sier Arnesen.

Dette oppvarmede kammeret er nødvendig for å kunne produsere deler i superpolymere materialer som blant annet PEEK. PEEK har en semikrystalinsk struktur og for å få de mest optimale egenskapene, må det kjøles ned og varmebehandles riktig.

– Sist, men ikke minst, er Argo500 designet for å møte kravene til den nye API20T standarden, den første standarden innen petroleumsindustrien utviklet for additiv tilvirkning av polymere materialer, sier Arnesen.

Denne standarden setter nøye krav til logging av alle parameter og hver eneste del som produseres må ha dokumentasjonen i orden. Med sin PLC-styring logger Argo500 alle parametere som kreves for å møte de strenge kravene i API20T standarden.

– Summen av alt dette gjør Roboze sine 3D-printere til maskiner som er designet for å kunne produsere deler i avanserte materialer og som vil møte industriens fremtidige behov, sier Arnesen.

Hva gjør PEEK så egnet som materiale?

I fremkant ligger en 3D-printet spesialdel laget av karbonfiberarmert PEEK. 

– 3D-printing med superpolymer som PEEK, PEKK og Ultem kan være utfordrende. Selv om Roboze ikke er de eneste som klarer dette, er de få som får det til, sier Arnesen.

Han forteller videre at PEEK er en semikrystallisk termoplast som har unike egenskaper i forhold til mekanisk styrke, slitasje, motstand mot temperaturer og en rekke kjemikalier.

– Det finnes også utgaver av PEEK som er forsterket med for eksempel keramiske partikler eller karbonfiber. Disse tilsatsene bidrar til ytterligere å øke de mekaniske egenskapene til PEEK, sier Arnesen.

Han forteller videre at med disse «super-polymerene» kan de i mange tilfeller direkte erstatte metaller og tradisjonelle komposittmaterialer inn i mange industrielle applikasjoner.

Digitalt lager med råstoff og 3D-filer

Kombineres denne teknologien med et digitalt lager, begynner det virkelig å bli praktisk for mange industrier.

Følg med på Plastforum for å lese om hvordan dette fungerer i praksis for Aker BP som drifter plattformen Skarv. Den ligger i Nordsjøen 200 km utenfor kysten av Brønnøysund.

Det er naturlig nok lite praktisk å få levert spesialdeler helt ut dit når noe går i stykker. Nytteverdien er følgelig desto større av å kunne produsere sine egne deler av rett materiale når de trenger dem.

– De har «digital warehousing» altså et digitalt lager med 3D-filer. De har både et lager av diverse materialer, samt diverse filer med data til de ulike delene, sier Arnesen.

– På Skarv printer de det de trenger, når de trenger det, sier Arnesen.

Dette kommer vi til å skrive mer om på Plastforum senere. 

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096