23948sdkhjf

God vekst i fornybarnæringen

Den internasjonale omsetningen i fornybarnæringen økte med 11 prosent fra 2021 til 2022.

I samme periode har den internasjonale omsetningen i den petroleumsrettede leverandørindustrien holdt seg omtrent uendret.

– Det er positivt å se at fornybarnæringen fortsetter å vokse. Energinæringen har en enorm betydning for verdiskaping og sysselsetting i Norge og ikke minst også for Europas energisikkerhet, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

70 milliarder

Den totale omsetningen for den norskbaserte fornybarnæringen var på 70,1 milliarder kroner i 2022. Dette er en økning på seks prosent fra 65,8 milliarder kroner i 2021. Den største driveren i omsetningen er knyttet til havvind, både i Norge og internasjonalt. Det er også positive tall for solenergi og hydrogennæringen.

Internasjonal omsetning i fornybarnæringen var 42,4 milliarder kroner. Av disse var underkant av 19 milliarder kroner eksport og 24 milliarder kroner omsetning i datterselskaper i utlandet.

Fornybarnæringen sysselsatte rundt 18 300 personer i 2022, som er en økning på seks prosent fra 2021. Det er fremdeles vannkraftsektoren som sysselsetter den største andelen, med mer enn 40 prosent av årsverkene i fornybarnæringen, mens andelen sysselsatte innen havvind er 26 prosent.

Stabilt høyt nivå på eksport fra den petroleumsrettede leverandørindustrien

Internasjonal omsetning fra den petroleumsrettede leverandørindustrien i 2022 var på 118 milliarder kroner. Av dette var 88 milliarder kroner eksport, mens omkring 30 milliarder kroner var inntekter fra datterselskaper i utlandet. Nivået var det samme som i fjor.

Leverandørindustrien: Internasjonal omsetning fra den petroleumsrettede leverandørindustrien i 2022 var på 118 milliarder kroner. Foto: Norsk Industri

Storbritannia er det største utenlandske markedet. Den internasjonale omsetningen i Storbritannia utgjorde rett i overkant av 22 milliarder kroner.

Den internasjonale omsetningen til den petroleumsrettede leverandørindustrien bidro til å sysselsette om lag 34 000 i Norge i 2022.

– Vi ser at norske leverandørbedrifter er konkurransedyktige i det globale markedet. Samtidig er jeg opptatt av at den petroleumsrettede leverandørindustrien også i fremtiden skal levere olje og gass med lave og stadig synkende utslipp, og bidra med teknologioverføring til andre næringer som havvind, CCS og hydrogen sier Aasland.

Kilde: Pressemeldingen fra Regjeringen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.089