23948sdkhjf

Borestandard får stor oppmerksomhet

Borestandarden NORSOK D-010 som ble lansert i sommer får stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. I Standard Norges høringsprosess kom det inn 2321 høringsuttalelser fra hele verden.
Standard Norge tok i 2011 sammen med Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Petroleumstilsynet initiativ til å revidere de eksisterende norske borestandarder så raskt som mulig for ytterligere å øke sikkerhetsnivået ved boreoperasjoner etter Macondo-ulykken i Mexicogulfen i 2010.

Den nye NORSOK-standarden gir bl.a. retningslinjer for tekniske og operasjonelle barrierer for å unngå utblåsinger i olje- og gassbrønner. Den er med andre ord viktig for å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå innen boreoperasjonene til havs på norsk sokkel. I den nye standarden er det bl.a. flere forsterkede krav til barrierer mot utblåsing. Ingen andre land har laget en tilsvarende spesifikasjon for denne typen operasjoner, og derfor er den internasjonale interessen så stor.

Macondo-ulykken
Den store interessen skyldes ikke minst den alvorlige olje- og gassutblåsingsulykken på Macondo-feltet i Mexicogulfen for tre år siden. Etterfølgende granskningsrapporter har konkludert med at man på norsk sokkel heldigvis har et robust regelverk og sikker drift. Like fullt har Macondo-ulykken og oppfølgingen etter den vist at det er rom for ytterligere forbedringer. Dette har norsk petroleumsnæring tatt tak i med utgivelsen av denne standarden, skriver Petroleumstilsynet i en melding.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078