23948sdkhjf

Statoil og Statkraft inngår samarbeid med Oxford University

Statoil og Statkraft inngår samarbeid med et akademisk konsortium bestående av tre førende universiteter i et forskningsprosjekt, som skal redusere prisen på energi fra hav-vindmøller.
Det akademiske konsortium er ledet av Oxford University og består dessuten av Imperial College London og University College Dublin.

Forskningsprosjektet er finansiert av den britiske regjering og etablert med henblikk på å fremme hav-vindenergi og redusere prisen på energi.

Statoil og Statkraft vil sammen med DONG Energy, RWE, SSE, Scottish Power og Vattenfall undersøke, hvordan hav-vindmøllefundamenter kan designes mere effektivt i fremtiden.

- Det er vår vurdering, at vi kan finne betydelige besparelser ved blant andet å slanke monopælen og finne nye måter å oppføre fundamentene på. Dermed kan vi også her finne et vesentlig bidrag til vårt arbeid med å redusere prisen på hav-vindenergi med 35-40 prosent i 2020, sier Bent Christensen, Senior Vice President i DONG Energy Wind Power i en pressemelding.

Stål kan være nøkkelen
Et monopæl-fundament til en typisk hav-vindmølle veier i dag ca. 600 tonn og består primært av stål. For en vindmøllepark med 100 eller flere vindmøller utgjør det betydelige fabrikasjons- og installasjonsomkostninger. Tykkelsen av stål for hver monopæl er rundt 100 mm. Hvis denne tykkelse kan reduseres, bare med en brøkdel uten at det går ut over bæreevnen og styrken i fundamentet, finnes det her et betydelig potensial for besparelse.

Arbeidsgruppen har inngått samarbeid med Oxford University for en periode på 18 måneder med oppstart 1. august 2013. Målet for arbeidsgruppen er å komme med tekniske løsninger, som kan implementeres innen design og konstruksjon av de store Runde 3-havvindprojekter i Storbritannia. Arbeidsgruppen vil publisere sin endelige rapport i begynnelsen av 2015
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11