SSAB skal utvikle kompetansen innen fossilfritt stål
Overgangen til fossilfri stålproduksjon påvirker mange områder: smelte- og valseprosessen, sidestrømmene og produksjon og bruk av elektrisk energi.
Prosjektet ønsker blant annet å svare på spørsmål om detaljene i en produksjonsprosess av minimølletypen, skriver vår svenske søsterportal Metal-supply.se.
Mange utfordringer
– Selv om produksjonsprosessene for fossilfritt stål er godt kjent på prinsipielt nivå, er det fortsatt mange utfordringer som må løses før begynnelsen av 2030-tallet. FFS-prosjektet, som ble avsluttet i slutten av 2023, var vellykket og ga mye ny kunnskap om fossilfrie stålproduksjonsteknikker, energispørsmål og bærekraft. Prosjektet var opprinnelig planlagt som en 2+2-årig prosjektenhet, og nå har vi startet andre fase med et nytt konsortium, sier prosjektleder Jarmo Lilja, leder for prosessutvikling i SSAB, i en kommentar.
Fokusområdene for forskningen er trykkstøping og direktevalseteknologi, elektrisk smelting av resirkulert stålskrap og hydrogenredusert jernsvamp i lysbueovner samt resirkulering og utnyttelse av sekundære materialer. Dette med tanke på den planlagte nye minimøllebaserte produksjonen ved SSAB i Brahestad.
Fordype seg i de kritiske produksjonstrinnene
– Det nye prosjektet gjør det mulig å fordype seg dypere i undersøkelsen av de kritiske produksjonstrinnene for hydrogenbasert stål ved hjelp av våre egne unike testfasiliteter sammen med internasjonale toppforskere i Tyskland, Østerrike, Sverige og Canada, sier Timo Fabritius, professor i prosess metallurgi ved universitetet i Uleåborg.
Prosjektet har stor betydning for å styrke stålindustriens konkurranseevne og redusere karbondioksidutslipp.
Dette er FFS2:
FFS2-konsortiet består av 10 selskaper og tre forskningsinstitutter. Forskningsinstituttene er Universitetet i Oulu, VTT og Åbo Akademi. Prosjektet er finansiert av Business Finland og koordinert av miljøkonsulentselskapet Macon Oy. Kilde: SSAB
Kilde: Metal-supply.se