23948sdkhjf

Tibnor resirkulerer stål fra eldre bygninger med store klimabesparelser

En av Nordens største ståldistributører, Tibnor, står bak et nytt gjenvinningsprosjekt som gjør det mulig å oppnå klimabesparelser på opptil 97 prosent ved å gjenbruke gamle stålbjelker i nye bygg.

De siste årene har det vært et økende fokus på byggenæringen som en av de store klimasynderne, noe som stiller større krav til nye og grønne satsinger som skal bidra til å redusere C02-utslipp.

Denne utviklingen har blant annet bidratt til at ståldistributøren Tibnor i samarbeid med Sweco og Dekra har satt i gang et prosjekt som gjør det mulig å gjenbruke stål fra eldre bygg:

97 % klimabesparelse

– Et vellykket prosjekt startet i Köping i Sverige har vist at det er store miljøgevinster ved å gjenbruke stålbjelker som er demontert fra eldre bygg. Faktisk er klimabesparelsene opptil 97 prosent når du bruker resirkulert stål fremfor nyprodusert eller resirkulert stål. Men det krever en nøye utformet prosess med testing, kontroll og dokumentasjon for å møte bransjens høye krav til produktsporbarhet, forklarer Patrik Bjelovuk, teknisk spesialist i Tibnor, i en pressemelding.

– I dag gjenvinnes nesten 99 prosent av alt stål, men dette krever enorme ressurser i form av energien som trengs for å omsmelte stålet, og derfor er det langt mer klimavennlig å resirkulere stålbjelker og andre stålmaterialer umiddelbart. I tillegg er ikke gjenvinning av gammelt stål dyrere enn å kjøpe helt nytt stål, fordi sluttprisen er den samme som for nye stålbjelker, fortsetter han.

Interesse fra kunder

Erfaringene med resirkulert stål har så langt vært så gode at Tibnor nå har mulighet til å tilby tilsvarende løsninger til Skandinavia.

Tro på gjenbruk: Patrik Bjelovuk, teknisk spesialist hos Tibnor har stor tro på gjenbruk. Foto: Tibnor

– Selv om vi for tiden behandler stålmaterialet i Sverige, opplever vi interesse fra arkitekter og byggherrer på det skandinaviske markedet, sier Patrik Bjelovuk.

I Tibnor er det utviklet en intern struktur som gjør det mulig å overføre hele prosessen med demontering, testing, dokumentasjon og sporbarhet til Danmark. Dette er med på å sikre at stålet forblir av beste kvalitet – selv om det resirkuleres:

100 % sporbarhet

– Når vi får stål tilbake fra et eldre bygg, foretar vi en undersøkelse av stålet for å sikre at det egner seg for gjenbruk i nybygg. Dette innebærer alt fra å sikre materialets toleranse til å gjennomføre ulike tester, som foregår på Tibnor og på et eksternt laboratorium. Verdiene vi får fra analysene blir så deklarert i et dokument som sendes til kunden, slik at vi sikrer 100 prosent sporbarhet – samtidig som kunden vet nøyaktig hvilke materialer han bygger med, avslutter Patrik Bjelovuk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094