Optime Subsea sikret seg Equinor-kontrakt for havbunnsbrønner
Denne siste kontrakten kommer kun tre måneder etter at Equinor bestilte et ROCS-system til bruk på Rosebank-feltet utenfor Shetland i Storbritannia.
Optime Subseas ROCS fjerner behovet for å trekke en kabel, en såkalt navlestreng, fra boreriggen og ned til havbunnen for å gjennomføre komplettering av en havbunnsbrønn.
Ikke behov for tungt hydraulikkutstyr
Dermed trenger man heller ikke tungt hydraulikkutstyr oppe på plattformen. Denne innovasjonen kutter ikke bare kostnader, men reduserer også dekksplassbehovet for denne type operasjoner.
Å anvende ROCS gir også HMS-gevinster ettersom systemet reduserer behovet for at personell trenger å oppholde seg i «rød sone» på riggen. Systemet gir også operasjonelle og økonomiske gevinster gjennom raskere installasjon og komplettering av havbunnsbrønner. Denne innovative tilnærmingen gir særlig høy verdi på dypvannsfelt som Irpa.
– Vi ser nå at ROCS gradvis blir den nye bransjestandarden for komplettering av havbunnsbrønner, fordi teknologien krever mindre investeringer, gir lavere driftsutgifter og har mindre miljøfotavtrykk enn tradisjonelle systemer, sier Jan-Fredrik Carlsen, administrerende direktør i Optime Subsea.
Produseres på Notodden
Optime Subsea skal produsere utstyret ved selskapet hovedkvarter på Notodden og levere det til Equinors base i Sandnessjøen i 2025. Optime Subsea har ikke oppgitt verdien på kontrakten.
Equinor skal anvende et av de to systemene på en brønnkompletteringskampanje på Irpa-feltet i 2026, mens det andre skal være i reserve.
Irpa, som tidligere het Asterix, er et gassfelt på omtrent 1 350 meters havdyp i Norskehavet, 340 kilometer utenfor Bodø. Irpa-feltet vil bli koblet til det flytende produksjonsskipet (FPSO) «Aasta Hansteen».
– Da vi i januar ble tildelt ROCS-kontrakten på Rosebank-feltet sa vi at vi håpet at den markerte begynnelsen på et spennende samarbeid mellom Optime Subsea og Equinor. Vi ser frem til å demonstrere de mange gevinstene som ROCS kan gi på Irpa feltutbyggingen, og til å samarbeide med Equinor på enda et prosjekt, sier Trond Løkka, innovasjonsdirektør i Optime Subsea.
Detaljer om ROCS:
- Når man kompletterer havbunnsbrønner, plasserer man en såkalt «tubing hanger» på toppen av brønnhodet, som en forsegling mot resten av havbunnsbrønnen.
- Vanligvis kontrollerer man «tubing hangeren» gjennom en hydraulisk kabel (navlestreng) som styres fra en kontrollkontainer som er 20-30 fot lang. Når man bruker navlestrengen klemmes den fast til produksjonsrøret for økt stabilitet.
- ROCS erstatter disse operasjonene gjennom å fjernstyre en kontrollmodul på brønnhodet. Dette muliggjør tryggere, enklere og mer effektive operasjoner.
- ROCS kommer i én enkelt forpakning, ferdigstilt og forberedt på land, som betyr at man umiddelbart kan ta systemet i bruk fra en rigg offshore. Dermed unngår man mobilisering av mer enn 50 tonn med utstyr oppe på plattformen.
- ROCS er 100 prosent universell og kan derfor bruke på en hvilken som helst type havbunnsbrønn.
Kilde: Pressemelding fra Optime Subsea
KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.