23948sdkhjf

Årdal Recycling ble åpnet av næringsministeren

For å møte etterspørselen etter lavkarbonaluminium i Europa har aluminium- og energiselskapet Hydro investert 100 millioner kroner i resirkuleringsteknologi i Årdal. 10. april ble den oppgraderte støpelinjen offisielt åpnet av næringsminister Jan Christian Vestre.

Hydro investerer i ny teknologi for å kutte egne CO2-utslipp og skape grønnere produkt som verden trenger.

I den oppgraderte støypelinjen i Årdal blir primæraluminium, som er laget med fornybar kraft, blandet med brukt aluminiumskrap.

Rekordlavt karbonavtrykk

Dette gir et rekordlavt karbonfotavtrykk som bidrar til å senke utslippene i verdikjeden til noen av de mest krevende kundene i Europa. 

– Behovet for lavkarbonaluminium øker, særlig i bilindustrien. Kompetansen og teknologien vi har her i Årdal gjør at kundene våre kan kutte utslipp i verdikjeden og nå klimamålene sine. Det gjør meg utrolig stolt å se hvordan lokal kunnskap bidrar til det grønne skiftet i Europa, sier fabrikksjef Anveig Bjordal Halkjelsvik, som tok imot næringsminister Jan Christian Vestre til den offisielle åpningen av støypelinjen 10. april. 

Lavkarbonaluminium fra Årdal er en viktig del av Hydros strategiske partnerskap med blant annet Mercedes-Benz, som bruker aluminium fra Årdal i produksjonen av de elektriske bilmodellene EQS og EQE. 

Bidrar til et aktivt og levende lokalsamfunn

På verket i Øvre Årdal fikk næringsministeren se støperiet som er oppgradert med både resirkuleringsteknologi, nytt lagerbygg og dessuten et forvarmingskammer som skal gjøre operasjonene enda tryggere. Årdal Recycling har skapt 14 nye årsverk og skal resirkulere om lag 25 000 tonn brukt aluminiumskrap i året. Oppgraderingen til 100 millioner kroner er en av flere store og langsiktige investeringer som setter Årdal i stand til å levere lavkarbon­aluminium av høyeste kvalitet til det europeiske markedet

– Hydro bidrar til å trygge viktige arbeidsplasser og verdiskaping i Årdal. Jeg er glad for at bedriften har gjort viktige investeringer ved fabrikken i Årdal for å sikre aluminium med lavt karbonavtrykk til industriene som trenger det. Dette er et godt eksempel på at norsk industri går foran i omstillingen og sikrer seg en konkurransefordel, sier næringsminister Vestre. 

Investeringer for 1,6 milliarder

De siste fem åene er det investert 1,6 milliarder kroner til ny teknologi i elektrolysen, karbonfabrikken, støperi og renseanlegg i Årdal i tråd med Hydros ambisjoner om grønn industriutvikling i Norge. Driften har ringvirkninger som bidrar til sysselsetting og verdiskaping. I 2023 kjøpte verket varer og tjenester for mer enn 250 millioner fra lokale leverandører.

– Hydro Årdal representerer 77 år med industrikultur og er et svært godt eksempel på hva man kan få til om man har trygge rammevilkår og tilgang på lokal kompetanse og nok fornybar kraft. Verket er en framtidsrettet arbeidsplass og hjørnesteinsbedrift som skal bidra til livskraft i lokalsamfunnet i 10-årene som kommer, sier Halkjelsvik.

 

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079