Hydro: Lagret sollys vil drive aluminiumproduksjonen fremover
I år kan Hydro Extrusion glede seg mer enn vanlig når sommersola steker.
Allerede i 2022 startet aluminiumsselskapet et energiprosjekt med mål om å drive ekstruderingsanleggene i Vetlanda og Finspång med 100 prosent lokalprodusert fornybar energi.
Det går fram av en pressemelding fra Hydro.
Solcellepaneler
Søsterselskapet Hydro Rein har nylig fullført første fasen med installasjon av solcellepaneler – en teknisk løsning med takinstallasjoner som gir en total kapasitet på 2,1 MWp og den bakkemonterte 2 MWp. I tillegg er det også kommet på plass tre batterilagringsløsninger med en samlet kapasitet på 4,5 MW.
– Når det gjelder selve teknologien for solcelleanleggene på takene og solcelleparken på bakken, bruker vanlige komponenter og batterilagringssystemene litiumioncelleteknologi som er vanlig i bransjen. Det unike er den helhetlige løsningen og at Hydro virkelig tar konkrete grep for å nå sine ambisiøse mål, sier Andreas Ollinen, kommunikasjons- og PR-sjef, til metal-supplyse.
-I en tid der industriens fremtid ser ut til å avhenge av energispørsmålet, er det mange potensielle løsninger, og det er mange ulike interessenter som må inkluderes og delta i arbeidet, sier Andreas Ollinen.
Trygge løsninger
– I dette prosjektet har vi samarbeidet med nettleverandører, elektrokonsulenter, redningstjenesten og mange andre for å sikre at løsningen leverer de lovene tjenestene og er helt trygg, sier Andreas Ollinen.
Han forklarer at batteriløsningen på stedet har flere ulike funksjoner for å matche virksomhetens behov, som: Frekvensregulering – som skal holde strømnettets frekvens stabil ved raskt å tilføre eller fjerne energi, effekttoppreduksjon – kjøpe energi når prisene er lavt og selges når prisene er høye, og integrering av fornybar energi – lagring av energi fra en fornybar kilde som solenergi for bruk når annen produksjon er lav eller etterspørselen er høy.
– Etterspørselen etter alle disse tjenestene har vært høy de siste årene i Sverige. Men mange bransjer har ennå ikke sett potensialet for hva som kan oppnås innenfor eget gjerde, sier Andreas Ollinen.
Ytterligere energieffektivisering
I tillegg til den nye solcelle- og batteriløsningen er det også et lokalt vannkraftverk som et komplement, og nå skal selskapet gjennomgå hvordan man går frem med energieffektiviseringer.
– Målet vårt er å gjøre næringer mer lønnsomme og bærekraftige. Med denne typen prosjekter akselererer vi Hydro Extrusions reise mot nullutslipp med en rekke tjenester skreddersydd til deres behov. Dette prosjektet reduserer energikostnadene og anleggenes karbonavtrykk, samtidig som det øker fleksibiliteten gjennom lokal produksjon og energilagring, sier Marianne Wergeland Jenssen, leder for energiløsninger, Hydro Rein, i pressemeldingen.
Går ikke ut med investeringskostnadene
Selskapet ønsker imidlertid ikke å røpe hvor mye investeringen koster.
– Det er dessverre vanskelig for oss å dele tall fra de kommersielle delene av satsingen. Vurderingen er selvsagt at det er en god investering. Kundene etterspør stadig mer produkter med mindre og mindre miljø- og klimapåvirkning, sier Andreas Ollinen.
Det har tidligere vært nevnt at fasen prosjektet går inn i etter 2025 kan omfatte både vindkraft og hydrogenproduksjon, men det har ikke selskapet mer å si om det foreløpig. Det er imidlertid et allerede uttalt prosjektmål å ikke skape noe netto tap av biologisk mangfold for naturlige habitater. Derfor planlegger Hydro Extrusion å for eksempel plante innfødte trær og busker.
Kilder: Pressemelding fra Hydro/Metal-supply.se