23948sdkhjf

Tvedestrand-bedrift har hele verden som marked

Fra bryggekanten i sørlandsidyllen Tvedestrand leverer TeamTec produkter til hele verden.

TeamTec utvikler og produserer forbrenningsovner, vakuumpumper og rensesystem for ballastvann til skip over hele verden.

Og alt utvikles og produseres i Norge. Vakuumpumpene støpes i lokalene i Tvedestrand.

Lang industrihistorie

TeamTec sprang ut av Golar Metall, som leverte ejektorerer og forbrenningsovner til skipsindustrien, altså noe av det samme som TeamTec gjør i dag. Golar Metall var igjen tuftet på Tvedestrand Jernstøperi, som ble etablert i 1961.

-Ja, vi har en lang industrihistorie på denne tomta i Tvedestrand, sier daglig leder i TeamTec, Olav Voie til Metalsupply. Han har ledet bedriften i 17 år, og vært med på både finans- og oljekrise i tillegg til pandemi. Og selskapet har overlevd alt sammen og foretatt svært få permitteringer.

-Vi har hele tiden hatt en sunn økonomi, selv om omsetningen har variert under de ulike periodene. Akkurat nå er vi inne i en god periode, sier han videre.

Solid bunnlinje

I fjor omsatte TeamTec, som eies av IMS Group, for 321 millioner kroner, noe som er en økning fra 2022-omstningen på 270 millioner kroner. Bunnlinjen endte på solide 40 millioner kroner i 2023. I år kan bedriften feire 40-års-jubileum.

I flere år har selskapet utviklet og produsert forbrenningsovner til store og medium store skip over hele verden. Ovnene framstilles på Akland – også det i Agder - der om lag 15 personer har sitt daglige virke. Her blir også ballasteringssystemet for skipene produsert. Dette er det siste tilskuddet for For TeamTec, og ble startet opp i 2017. Etter dette har pilene pekt raskt oppover for Tvedestrandsbedriften.

Oppkjøp

Til Agderposten har Voie fortalt at TeamTec tok over deler av Drammensfirmaet Ocean Saver i 2017. Selskapet gikk da konkurs. I tillegg overtok de japanske Kuritas vannrensningsløsninger, og sammen med Ocean Saver, som spesialiserte seg med rensing av ballastvann, ble dette et satsingsområde for TeamTec. Både forbrenningsovnene og ballastvann-rensningssystemet har ettermarked, der bedriften følger produktene fra vugge til grav.

-Det produktet som har vært med lengst i porteføljen til TeamTec er vakuumpumpene – eller rejektorene - som vi har utviklet og produsert her i Tvedestrand i en årrekke. Her støpes pumpene, og Voie viser oss rundt i et typisk industrilokale der vi får kjennskap til hele prosessen. Fra ferdige stålbarrer kommer inn døra med transport, til produktene går ut av den samme døra til skip over hele verden. 

Skreddersøm

I produksjonen er det vanligvis 10 ansatte som jobber, men når Metalsupply er på besøk er det ferie. Til sammen er det 92 ansatte i selskapet, som holder til i et kombinert verdstedslokale og administrasjonsbygg, som ble pusset opp under pandemien.

-Vi produserer etter skreddersøm. Vi får inn bestillinger, og de formes i sand, så smelter vi metall og fyller formene. Etter dette blir delene maskinert, trykktestet og montert før de leveres, sier Voie videre. Stålet kjøper TeamTec fra Sør-Stål

Han opplyser at 95 prosent av det de produserer går til eksport.

-Tidligere solgte vi rett til rederiene, mens i dag er det verftene som bygger rederienes båter som gir kontrakter til oss og andre, sier han.

Knallhard konkurranse

-Hva er de største utfordringene for TeamTec, slik du ser det?

-Vi har tapt 5 til 10 prosent av omsetningen vår fordi vi ikke lenger selger til Russland som følge av krigføringen i Ukraina. Vi har jo også dessuten fått merke at komponentprisene har gått opp og at leveringstidene i en periode var lengre enn vanlig. Vi opererer i en knallhard bransje, og særlig er konkurransen hard på pris. Vi blir dessuten kopiert svært ofte, svarer Voie.

På pluss-siden legger han til at selskapet har inngått en fastpris-avtale på strøm, at de har god tilgang på fagfolk, og at de har svært lojale arbeidstakere, noe som fører til lav turnover og lavt sykefravær.

-Og så vil jeg understreke at vi har kort avstand mellom ledelse og ansatte, smiler han.

Han mener videre at det er helt nødvendig å være til stedet over alt for å synes, og at det primært er nybyggmarkedet TeamTec satser på.

Ny forbrenningsovn

Nylig har selskapet lansert en helt ny forbrenningsovn, som veier halvparten av deres tidligere modeller samtidig som den er mer bærekraftig. Den har fått navnet Logi, og er ifølge Voie blitt svært godt mottatt i markedet.

I tillegg til å ha ansatte i Norge, har TeamTec også to ansatte i Singapore, fem ansatte i Sør-Korea og fem ansatte i Kina.

Det aller siste TeamTec nå satser på, er et nytt landbasert forbrenningsanlegg der søppel skal brennes så rent som mulig. Røykgassen skal varme opp vannet som kan levers ut til brukere.

Dette er TeamTec:
*Etablert i 1984. Hovedkontor i Tvedestrand, og har avdeling på Akland. Har også ansatte i Singapore, Sør-Korea og Kina.

*Omsatte i 2023 for 321 millioner kroner (270 millioner i 2022) og har 92 ansatte.

*Utvikler og produserer forbrenningsovner, vakuumpumper/rejektorer og rensesystem for ballastvann til skip. Eksporter til hele verden.

*Tvedestrand Jernstøperi etablert i 1961, en bedrift som etter hvert skiftet navn til Golar Metall. I dette selskapet oppsto det interne uenigheter i 1984, og det var noen av de ansatte som etablerte TeamTec.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078