23948sdkhjf

Debatt: Små bedrifters hverdagskamp

Små- og mellomstore bedrifter (SMB) er ryggraden i norsk økonomi, med sine bidrag til innovasjon, sysselsetting og verdiskapning.

Av Lene Trude Solheim, regiondirektør NHO Møre og Romsdal og Karl Inge Rekdal, daglig leder Sykkylven Stål

DEBATT: Disse bedriftene møter stadig nye hinder og utfordringer på grunn av regelverk, byråkrati og økte avgifter.

Samtidig er det offentlige forbruket rekordhøyt og vi bruker oljepenger og økt skattetrykk for å finansiere velferdsstaten. Dette kan vise seg å bli en giftig cocktail.

Tidkrevende og kostbar

Økt skattetrykk reduserer muligheter for innovasjon og utvikling samtidig som det reduserer framtidig verdiskaping, skatteinntekter, trygging av arbeidsplasser – og ikke minst sikring av velferdsstaten. En dobling i eierbeskatningen rammer også småbedriftene hardt og tapper bedriftene for kapital. Innstramminger i innleieregelverket og mangel på kvalifiserte folk forverrer hverdagen ytterligere.

Flere krever grep for effektivisering i offentlig sektor. Mer rasjonalisering og økt digitalisering av offentlige tjenester må til for å oppnå mer effektiv kommunikasjon mellom bedrifter og myndigheter.

Det er rundt 158.000 små- og mellomstore selskap i Norge, som gir jobb til om lag én million medarbeidere. Tre av fire lønnstakere i Møre og Romsdal jobber i bedrifter med under 100 ansatte.

For mange SMB er det tidkrevende og kostbart å holde seg oppdatert på regelverket og etterleve stadig skiftende regler. Forenkling av regelverk og en reduksjon i byråkratiske hindringer vil gi bedrifter mer tid og ressurser til daglig drift og vekst.

Tallfakta om SMB

99% av alle foretak i Møre og Romsdal er SMB-bedrifter med under 100 ansatte, dette inkluderer AS, ASA og ENK.

73% av alle lønnstakere i Møre og Romsdal jobber i SMB-bedrifter.

46 prosent av verdiskapingen fra norske bedrifter kommer fra SMB

57 prosent av lønnstagerne i Norge jobber i SMB

Rundt 158.000 små og mellomstore foretak i Norge

Rundt 1.000.000 lønnstakere jobber i SMB-bedrifter

Forutsigbare rammevilkår

Forutsigbarhet er en nøkkelfaktor for at bedrifter skal kunne utvikle seg videre. Med dagens raskt skiftende markedssituasjon, er det ekstra viktig med stabile rammevilkår. Politikerne må tenke mer langsiktig, spesielt i skatte- og avgiftspolitikken. Vi trenger et skattesystem som er stabilt og har bred politisk forankring over tid.

Planer og investeringer innebærer også risiko for tap og lav inntjening, da kan ikke den største risikoen være at norske politikere endrer rammevilkårene over natten.

Gir liv i bygd og by

Små- og mellomstore bedrifter spiller en sentral rolle i å sikre økonomisk vekst, sysselsetting og innovasjon i bygd og by. Ved å gi SMB økt forutsigbarhet, lavere avgifter og redusert eierbeskatning, legger vi til rette for en bedre og mer bærekraftig utvikling. Det er på høy tid at det blir tatt grep.

SMB-bedrifter trenger rammebetingelsene som gir kraft, slik at de kan fortsette å være en motor i norsk økonomi. Ved å investere i SMB-bedrifters framtid, investerer vi i Norges framtid, ikke minst i Distrikts-Norge. Da sikrer vi arbeidsplasser, skoler, nærbutikker, og lokalsamfunn.

Økt forutsigbarhet, lavere avgifter og eierbeskatning er avgjørende for å opprettholde velferdsstaten.

NHOs seks grep for en bedre SMB-hverdag:

1. Økt forutsigbarhet, lavere avgifter og redusert eierbeskatning: Formuesskatten på arbeidende kapital må avvikles, også for å sikre at det blir lik konkurranse i forhold til utenlandsk eide virksomheter i Norge, som slipper å betale formueskatt til Norge. Utbytteskatten må reduseres kraftig, og den foreslåtte “exit”-skatten må ikke innføres.

2. Forenklet hverdag og mindre byråkrati: Administrative kostnader for bedriftene som følge av offentlig regelverk må reduseres kraftig, blant annet gjennom økt digitalisering og mer bruk av kunstig intelligens. Ved forberedelse av nye lover og regler, må myndighetene i langt større grad hensynta SMB.

3. Flere folk med riktig kompetanse: En må ta i bruk modeller som sikrer fleksibilitet i utdanning og opplæring, for eksempel vekslingsmodeller og kryssløp i fag- og yrkesopplæring. Alle grunnskoler må utstyres med et skoleverksted der elevene gis mulighet til å arbeide med ulike materialer. Det må legges til rette for en god praktisk yrkesopplæring i bedrift, i et tett samarbeid med det offentlige og bedriftenes opplæringskontor.

4. Økt fleksibilitet og muligheter for innleie: Det bør igjen bli adgang til å leie inn fra bemanningsforetak for arbeid av midlertidig karakter, og forbudet mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo-området må oppheves.

5. Større tilgang til markedene: Offentlige kontrakter må deles opp i flere delkontrakter, slik at SMB får mulighet til å konkurrere om oppdrag. En må heller ikke stille for så strenge kvalifikasjonskrav til leverandørene at SMB faller ut. Det må stilles krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter.

6. Mer effektive samferdsels- og mobilitetsløsninger i hele landet: Avstands- og konkurranseulemper for bedriftene må reduseres. Standarden på infrastrukturen må økes, og en må sikre bedre mobilitet og større bo- og arbeidsmarkedsregioner.

KLIKK for alle artikler i Debatt og innlegg.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109