23948sdkhjf

Goliat får verdens sterkeste forankringstau

Goliat blir den første produksjonsinnretningen på norsk sokkel som skal holdes på plass av tau. Til dette har Eni Norge utviklet verdens sterkeste tau av sitt slag.
Goliat blir det første oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet. Eni Norge utvikler stadig ny teknologi og nye løsninger i prosjektet. Den flytende produksjonsplattformen skal ikke holdes på plass av kjetting eller wire, men av et spesialutviklet tau - verdens sterkeste av sitt slag.

– Det er lite hyllevare i Goliat-prosjektet. De fleste løsningene er skreddersydd og spesialtilpasset for å kunne drive en sikker og stabil produksjon under tøffe klimatiske forhold i Barentshavet, sier Andor Engebakken, transport- og installasjonsleder i Goliat-prosjektet.

Flere fordeler
Forankringslinene består en blanding av stålkjetting og polyestertau. Hver line er knyttet opp mot et sugeanker på havbunnen. Kjettingen er festet til skroget med kjettingstoppere. Videre er det polyesterfiber det meste av lengden. På bunnen vil det være en kjetting av stål. Undervannsbøyer brukes for å holde polyestertauene klar av sjøbunnen.

Goliatplattformen skal ha 14 forankringsliner på mellom 900-1800 meter. Den lengste taudelen blir på cirka 1250 meter. Det er flere fordeler med å bruke tau fremfor kjetting, men hovedårsaken er vekt. Polyestertauet veier bare tre prosent av vekten til kjetting med samme bruddstyrke.

– Kjetting veier et halvt tonn per meter. Vi skal bruke til sammen 13 000 meter av dette tauet, så det dreier seg om store vektbesparelser. Disse besparelsene gjør at vi ønsker lagringskapasiteten av olje på Goliat. I tillegg er tauet svært fleksibelt ved høye laster, noe som vil dempe slitasjen under tøffe værforhold. Tauet har en levetid på over 20 år, sier Engebakken.

Polyester og dyneema
Tauet er produsert av Lankhorst Ropes i Portugal, og er laget av polyester, kledd med en kappe av dyneema. Dette gir tauet er minimum bruddstyrke på 2579 tonn.

– Det ligger betydelig forskning og utvikling bak kvalifisering og godkjenning av tauet. Dyneema er det samme materialet som hanskene til slaktere lages av. Det er sterkere en kevlar, stoffet som blir brukt i skuddsikre vester. Våre undersøkelser viser at tauet vil kunne tåle overtråling av de største industritrålerne. Dette har vært viktig et viktig mål i utviklingen av tauet, sier Engebakken.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079