23948sdkhjf

Stanser CO2-prosjekt på Mongstad

Den norske regjering varsler at fullskala fangst av CO2 på Mongstad (CCM) skal stanses. Statoil tar beslutningen til etterretning og starter nå arbeidet med å sikre en god avslutning av prosjektet.
- Arbeidet med CO2 fangst og lagring på Mongstad har vært omfattende og krevende. Det har imidlertid gitt viktig læring og ny kunnskap om fangstteknologi, samt utvikling av verktøykasse for måling og analyse av utslipp. Selv om fullskalaprosjektet nå avsluttes er det viktig for Statoil at læringen som er oppnådd kommer industrien til nytte i det videre arbeidet med fangst og lagring av CO2, sier Eldar Sætre, konserndirektør for Markedsføring, prosessering og fornybar energi.

Statoil inngikk i 2006 en gjennomføringsavtale med Olje- og energidepartementet og har i henhold til denne levert en masterplan for fullskala fangst av CO2 på Mongstad (2009), og sammen med Gassnova, Shell og Sasol ferdigstilt Teknologisenter Mongstad for CO2 fangstteknologi i 2012.

Statoil har gjennom flere år vært blant de ledende selskapene innnen CO2 fangst og lagring. CO2 lagring på Sleipner var verdens første storskala lagring av CO2. I tillegg har selskapet vært involvert i fullskala fangst og lagring på In Salah i Algerie, samt på Snøhvit-feltet i Norge. I tillegg til aktivitetene på Mongstad er selskapet også involvert i omfattende forskningsprosjekter knyttet til utvikling av CO2 fangstteknologi, samt lagring av CO2.

- CO2 fangst og lagring er blant de viktigste teknologiene for arbeidet med å redusere CO2 utslipp fra industri og kraftproduksjon. Erfaringen fra Mongstad tilsier at det er nødvendig med ytterligere innsats på teknologiutvikling og kostnadsreduksjoner knyttet til disse teknologiene. Statoil vil fortsette vår arbeid med å bidra til teknologiutvikling innen dette området, sier Sætre.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078