23948sdkhjf

Northern Lights-anlegget klart for mottak av CO2

Verdens første anlegg for transport og lagring av CO2 på tvers av landegrenser er ferdigstilt og klart for mottak og lagring.

Torsdag 26. september foretar energiminister Terje Aasland den offisielle åpningen av Northern Lights-anlegget for CO2-transport og lagring i Øygarden, nær Bergen. Northern Lights-anlegget er et prosjektsamarbeid (JV) mellom Equinor, Shell og TotalEnergies.

- En milepæl

– Ferdigstillingen av Northern Lights-anlegget er en viktig milepæl for den globale utviklingen av en forretningsmodell for karbonfangst, -transport og -lagring. Det åpner en verdikjede for avkarbonisering av europeisk industri og energi, og viser rollen vi og våre partnere tar i utviklingen av lavkarbonløsninger i energiomstillingen, sier konsernsjef Anders Opedal.

Karbonfangst, -transport og -lagring (CCS) i stor skala vil spille en viktig rolle i energiomstillingen som en løsning for store utslippskilder hvor utslippsreduksjon er krevende, og der avkarbonisering av prosessene er nødvendig.

Northern Lights-prosjektet er en del av det norske fullskala CCS-prosjektet Langskip. Fullskala-prosjektet omfatter fangst av CO2 fra industrielle kilder og frakt av flytende CO2 til mottaksterminalen i Øygarden. Derfra vil flytende CO2 bli transportert i rørledning til lager under havbunnen i Nordsjøen for sikker og varig lagring.

Industri og myndigheter sammen

– Dette prosjektet viser hva som kan oppnås når myndigheter og industri arbeider mot samme mål og investerer sammen for å redusere risiko. Equinor har flere utviklingsprosjekter for CO2-transport og -lagring i porteføljen som operatør og partner. Den etablerte verdikjeden for Northern Lights og erfaring fra prosjektet blir verdifull for å modne fram og oppskalere framtidige CCS-prosjekter, sier Opedal.

Kapasiteten i første fase på 1,5 millioner tonn CO2 per år er fullbooket, og JV-eierne fortsetter å arbeide med planer for å øke transport- og lagringskapasiteten for framtiden.

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109