23948sdkhjf

Et nytt historisk samarbeid mellom Hydro og Norsk Industriarbeidermuseum

Hydro og Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) har inngått en avtale om samarbeid frem mot 2030.

Målet er å løfte frem betydningen av industrialiseringen som Hydro startet i Telemark tidlig på 1900-tallet.

Avtalen løper fra høsten 2024 og ut 2030, og garanterer tilskudd på 6,5 millioner kroner til Norsk Industriarbeidermuseums arbeid for å utvikle og formidle norsk industrihistorie.

Kjernen i norsk moderne historie

Samarbeidet markerer Norges rike industrielle arv og fremhever industribygging i møte med dagens globale utfordringer.

– Med Hydros ønske om å styrke vårt allerede solide samarbeid, har vi et utmerket grunnlag for å belyse og tilføre nye perspektiver til viktige nasjonale og internasjonale diskusjoner. Vemork og industriarven på Rjukan-Notodden representerer i stor grad kjernen av Norges moderne historie, og vi er overbevist om at dette samarbeidet vil sette varige spor, sier direktør Anna Hereid ved NIA.

Norges industrielle arv i fokus

Hydro banet vei for industrialiseringen av Norge, og landets utnyttelse av vannkraft og teknologiske nyvinninger har hatt en vedvarende innvirkning på både økonomisk og samfunnsmessig utvikling. Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan er derfor en sentral del av norsk kulturarv. Museet formidler hvordan industri, samfunn og fagforeninger gjennom historien har jobbet sammen for å løse samtidens utfordringer. Vemork og Rjukan, som ble til under denne industrielle revolusjonen, er blant de mest myteomspunne industristedene i verden og står nå på UNESCOs liste over verdensarvsteder.

– Det finnes mange steder hvor man kan lære om industrihistorie, men det er helt unikt å kunne formidle den på stedet der begivenhetene faktisk fant sted, sier konsernsjef Eivind Kallevik i Hydro.

En fremtidsrettet avtale

Norsk Industriarbeidermuseum har en klar ambisjon om å nå ut til et bredere publikum med sine viktige historier om hvordan industrialiseringen på Rjukan og Notodden har bidratt til å forme dagens samfunn. Sammen skal partene utvikle digitale plattformer, internasjonale nettverk og nye, innovative utstillinger. Samarbeidet vil også åpne dørene til Hydros kunstsamling og omfattende arkivmateriale. Ved å gjøre fortellingene tilgjengelige håper begge parter å bidra til en bredere forståelse av Norges industrielle arv og dens relevans i dag.

– Samarbeidet med NIA er mer enn en hyllest til fortiden, det er en visjon for fremtiden. Ved å løfte frem historien om industriell innovasjon og samarbeid, signaliserer vi en forpliktelse til å møte dagens utfordringer med fremtidsrettet tenkning. Sammen med NIA vil Hydro bidra til å vise hvordan bærekraft, teknologi og sosiale partnerskap, blant annet, legger grunnlaget for fremtidens samfunn, sier Kallevik.

Kraften i samarbeid

Hydros suksess har vært bygget på et sterkt samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og fagforeninger. Dette produktive partnerskapet har ikke bare skapt økonomisk velstand, men også lagt grunnlaget for et bærekraftig arbeidsliv. Samarbeidet mellom Hydro og NIA vil understreke viktigheten av å videreføre denne modellen, der samarbeid mellom næringsliv og fagbevegelse er avgjørende for fremtidig industriell utvikling. Det er verdt å merke seg at LO og flere fagforbund er blant stifterne av Norsk Industriarbeidermuseum, noe som ytterligere forsterker museets rolle som en brobygger mellom fortidens industrielle kamper og fremtidens løsninger.

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063