Eramet: Fra karbon til etanol
Dette skal skje ved hjelp av en gjæringsprosess, og det vil kunne føre til en betydelig reduksjon av CO2-utslipp ved at karbonrike ovnsgasser blir omgjort til etanol.
Det er avisa Agder, som skriver dette.
Det nye anlegget skal etter planen stå ferdig og kunne driftes i 2028.
Gjæringsprosess
Det er LanzaTech som har utviklet teknologien som gjør dette mulig. Det hele skal skje gjennom en gjæringsprosess.
Anleggets maksimale produksjonskapasitet forventes å være 24.000 tonn etanol pr år. Markedet for denne etanolen er stort og omfatter kjemikalier og bærekraftig flydrivstoff, skriver avisa videre.
Produksjon av manganlegeringer, som Eramet driver med, har store utslipp av CO2, og det er svært vanskelig å få redusert disse utslippene siden karbon er helt avgjørende i den kjemiske prosessen for å lage mangan.
Men Eramat-konsernet, som er fransk, har høye ambisjoner om å bli mer klimavennlige, og målet er å kutte utslippene med 40 proent innen 2035. Metallurgi står for mer enn 90 prosent av konsernets utslipp. Det betyr at etanol-prosjektet kan bidra til å nå utslippsmålene.
Optimistiske
Avisa Agder skriver videre: «Gjæringsprosessen fra LanzaTechs etanolproduksjon gir en avgass med høykonsentrert CO2 som vil kunne være egnet for en forenklet CO2-håndtering, noe som reduserer drifts- og investeringskostnader betydelig sammenlignet med andre slike industrielle prosjekter for CO2-transport og lagring».
I en pressemelding fra Eramet går det fram at både Eramet og LanzaTech er optimistiske med hensyn til gjennomføringen av prosjektet, som de mener vil «bidra til å støtte opp under Norges posisjon som en foregangsnasjon innen CO2-håndtering.» Prosjektet støttes også av Sweco Group som bidrar med prosjekteringskunnskap.
- I dette banebrytende prosjektet gjenvinner vi karbon med vår CCU-prosess. Dette fører oss enda et skritt nærmere en varig global sirkulær karbonøkonomi, sier administrerende direktør Dr. Jennifer Holmgren i LanzaTech.
Har sett på flere alternativer
– Eramet Norway har sett på flere alternativer for å øke takten i avkarboniseringen ved smelteverket vårt i Porsgrunn og gjøre oss i stand til å nå målet om å produsere manganlegeringer uten CO2-utslipp. Industrisamarbeidet mellom LanzaTech og Eramet gir oss en mulighet til å utvikle en komplett løsning for CO2-fangst, flytendegjøring, transport og lagring, uttaler direktør Bjørn Kolbjørnsen for Eramet Manganese Alloys Business Unit og styreleder i Eramet Norway, i pressemeldingen.
Eramet Norway har fabrikkanlegg i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal.
Kilde: Avisen Agder