23948sdkhjf

Smelteverk satser stort på biokarbon for å kutte klimautslipp

Ved å bytte fossilt kull ut med klimavennlig biokarbon i stor skala kan smelteverket på Kyrksæterøra medvirke til et av de aller største utslippskuttene i norsk industrihistorie.

- Vi setter stor pris på å ha med Enova på laget i denne viktige omstillingen med støtte og risikoavlastning, sier Torbjørn Halland, administrerende direktør i Wacker Chemicals Norway.

Vil øke bioandel

Wacker-konsernets silisiumsmelteverk på Kyrksæterøra i Trøndelag har ambisjoner om å øke den totale bioandelen på lang sikt til 100 prosent. Bioandelen skal økes gradvis, etter hvert som nye produksjonsformer blir testet.

På denne måten kan det tradisjonsrike verket kutte dagens CO2-utslipp med flere hundre tusen tonn hvert år, heilt i tråd med både Wackers og Enovas mål om en renere industriproduksjon inn mot og i lavutslippssamfunnet.

Erfaringsoverføring til bransjen

Årlig produserer Wacker på Kyrksæterøra 80 000 tonn silisium og 40 000 tonn mikrosilika, som i etterkant blir levert til andre deler av konsernet. Med høyere bioandel i produksjonen, så kan selskapet faktisk produsere mer, uten at det betyr at utslippene på nytt går dramatisk til værs. Det er viktig når mange av sluttproduktene også vil være nødvendigee i den grønne omstillingen.

Hva er det så Wacker planlegger å gjøre helt vest i Trøndelag i årene som kommer? Jo, med støtte fra det statlige selskapet Enova vil de bygge og teste ulike typer infrastruktur og fasiliteter for håndtering av større mengder biokarbon.

Det blir bygget et midlertidig råvarelager for biokullet og lagt opp til perioder med tester ved i alt fire ovner på anlegget ved Holla. Pilotperioden er estimert å vare et par år. Prosjektet skal demonstrere hvordan mer enn 430 000 tonn fossil CO2 kan fjernes årlig fra dagens produksjonsprosess av høykvalitets-silisium.

Støtte fra Enova

Enova har gitt lovnad om vel 80 millioner statstøtte-kroner til prosjektet, og har forventninger om at effekten og overføringsverdien til resten av bransjen er stor.

-Ikke bare er utslippsreduksjonen stor siden verket står for om lag 1 prosent av Norges samlede CO2-utslipp. Om piloten lykkes og Wacker går videre med prosjektet, vil det være et spredningspotensial for teknologien i nettverk som Wacker deltar i nasjonalt og globalt og som andre aktører dermed kan dra nytte av, seier Arve Solheim, områdeleder for prosessindustri og karbonfangst i Enova.

– Dette gjelder spesielt kunnskap om håndtering og resultat om hvordan biokullet oppfører seg i smelteovnene.

Arbeider systematisk

Det tyskeide smelteverket på Kyrksæterøra med nærmere 250 ansatte er selvsagt fornøyd med å bli støttet av Enova, og setter nå fart på arbeidet med å gjøre klar for testprosjektet. Det er en stor og økende etterspørsel etter silisium, og Wacker har ønske om å dekke denne etterspørselen med minst mulig klimaavtrykk.

Wacker går systematisk til verks og arbeider etter to spor mot lavutslippssamfunnet: De ønsker å erstatte fossilt kull med biokull, samtidig som virksomheten også vil prøve seg fram når det gjelder karbonfangst. Lykkes man med begge sporene kan verket på Kyrksæterøra bli karbonnegativt.

Spent på utviklingen

- Prosessindustrien har en viktig rolle i den grønne omstillingen, først skal vi bidra med et eksportprodukt som er avgjørende for at verden omstilles, i tillegg har vi et ansvar for å tilrettelegge for en bærekraftig produksjon, sier Torbjørn Halland i Wacker Chemicals Norway.

- Dette er et veldig spennende prosjekt, og jeg ser frem til å høre om resultatene fra smelteverket på Kyrksæterøra. Med innovasjon og ny teknologi kutter vi klimagassutslipp, samtidig som vi skaper verdi og arbeidsplasser for framtiden. Enova spiller en viktig rolle for omstillingen i Norge, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Kilde: Pressemelding fra Enova

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078