Rare Earths Norway starter ny borekampanje på Fensfeltet
Målet er å hente opp 10 000 meter med borekjerner for å øke kunnskapen om Europas største forekomst av sjeldne jordarter.
Kartleggingen er en ny milepæl for REN og del av selskapets omfattende arbeid for å realisere bærekraftig utvinning av sjeldne jordarter. Den krevende geopolitiske situasjonen og pågående klimaendringer understreker behovet for å komme i gang med utvinning på Fen.
- Dette boreprogrammet er en nøkkelaktivitet for å sikre en presis forståelse av forekomstens kvalitet. Gjennom borekampanjen styrker vi vårt kunnskapsgrunnlag for å sikre maksimal ressursutnyttelse og minimalt miljøavtrykk, sier Tor Espen Simonsen, kommunikasjonsrådgiver i REN.
Europas desidert største forekomst
Den 6. juni i år la REN frem et uavhengig ressursestimat som viste at selskapet har rettigheter til den desidert største forekomsten av sjeldne jordarter i Europa.
Estimatet er utarbeidet av det internasjonale konsulentselskapet WSP, og angir en mineralressurs på 8,8 millioner tonn sjeldne jordarter i oksidform (TREO). Dette inkluderer 1,5 millioner tonn av de strategisk viktige råmaterialene neodym- og praseodymoksid, som blant annet brukes i produksjon av elbilmotorer.
RENs forekomst er fem ganger større enn den nest største forekomsten i Europa og har potensiale til å dekke betydelige deler av EUs behov.
Pilotfabrikk og testuttak
RENs utviklingsplaner på Fensfeltet er en viktig milepæl på veien mot å sikre Europa større selvforsyning av kritiske råvarer.
I september ble det klart at Innovasjon Norge ga REN tilsagn om 60 millioner kroner til bygging av en pilotfabrikk på Ulefoss. Basert på et testuttak av 6000 tonn malm, skal pilotfabrikken være et forsknings- og utviklingssenter for den teknologien som ligger til grunn for en moderne og ansvarlig gruvedrift på Fen.
Med denne vinterens borekampanje fortsetter REN sin forpliktelse til å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring, i tråd med regjeringens mineralstrategi og EUs Critical Raw Materials Act (CRMA).
Borekampanjen som har oppstart nå i november fortsetter gjennom vinteren og avsluttes i første halvdel av sommerhalvåret.
Kilde: Pressemelding fra Rare Earths Norway