Stålkommentar: 2013 er snart over – nå får vi håpe på 2014
Det er flere gode grunner til å se frem mot 2014, selv om det er ukjente faktorer. Vil EU-verkene for eksempel innføre det omtalte ”daglige legeringstillegget”?
Grossister: Forsyningskjeden for plater er (i motsetning til stangstål) tynet de seneste to måneder. Grossistene reduserte lagerbeholdningene mest i Q2/13 og ble sterkt oppfordret til å avgi ordrer hos verkene for levering i Q3/13. I Tyskland falt lagerbeholdningen for kaldvalsede plater i Q2/13 til 50 dager, mens stangstål forble på et høyt nivå ~130 dager. Tross et noenlunde stabilt marked i Q3/13 er stangstålsgrossistene derfor fortsatt forsiktig med å legge inn nye ordrer. De typiske størrelsene på en enkeltordre er fortsatt under den seneste tidens gjennomsnitt, noe som indikerer en fortsatt tilbakeholdenhet hos grossistene. Uvissheten om utviklingen av prisene for råmaterialer fremmer heller ikke noen lageroppbyggingsaktivitet.
Sluttbrukere: Alt peker i retning av et styrket marked i 2014: Bygg og Anlegg vil oppleve et løft i 2014 (+1 til 2 %) etter flere fall (ifølge Euroconstruct). Forbruksgoder: Stemningen har fått et løft i de fleste land som følge av forventninger om høyere realinnkomst. Transport vender også tilbake til vekst i 2014. Den største usikkerheten noteres for segmentet ‘prosessutstyr’, som inkluderer kjemi og petrokjemi, olje og gass samt kraftverk – vil etterspørselen innenfor EU få en oppsving, eller vil den igjen være avhengig av ordrer fra eksportmarkedene?
Verkene: Med stort sett stengte ordrebøker ble 2013 et skuffende år for verkene verden over. Verkenes fokus er på å skape inntjening. Tiltak til styring av topplinjen inkluderer økte basispriser og innførelsen av et nytt system med daglige legeringstillegg for ‘spekulative kunder’ inkludert grossister. Tiltak til justering av bunnlinjen omfatter omkostningsbesparelsesprogrammer på alle europeiske verk, noe som vil få synlig effekt i resultatene deres fra 2014. Det er dog også visse risikoer fremover: Hvor aggressiv er Posco i lanseringen av valseverket sitt i Tyrkia og hvem kjøper Acciai Speciali Terni (AST) i Italia? Yusco som potensiell ny eier kunne skjerpet konkurransen i Europa.
Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.no