Outokumpu investerer i biokarbonanlegg
Outokumpu, som jobber mot bærekraftig rustfritt stål, leter stadig etter måter å redusere klimapåvirkningen ytterligere gjennom hele verdikjeden.
Arbeidet med å erstatte fossile råvarer med økonomisk levedyktige alternativer er et sentralt element i denne reisen. Selskapet har besluttet å investere 40 millioner euro for å bygge opp et produksjonsanlegg for biokarbon av høy kvalitet i Tyskland.
Utnytte eksisterende infrastruktur
Omtrent 10 millioner euro av kapitalutgiftene er inkludert i CAPEX-rammen knyttet til Outokumpus andre strategifase, og selskapet er fortsatt forpliktet til å opprettholde den maksimale CAPEX-rammen på 600 millioner euro mellom 2023–2025.
Anlegget skal bygges i byen Sassnitz i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Nordøst-Tyskland, ved å utnytte eksisterende infrastruktur og bygninger ved Mukran havn. Den planlagte årlige produksjonskapasiteten er 15 000 tonn biokarbon ved bruk av treavfall som råmateriale.
Idriftsettelse av stedet er planlagt til første halvår av 2026. Det nye anlegget vil gi råmateriale for biokoks til Outokumpus pelletiseringsanlegg i Tornio, Finland , som er i rute og forventes ferdigstilt medio 2025. Biokoks brukes som reduksjonsmiddel i Outokumpus ferrokromproduksjon.
Mukran havn i delstaten Mecklenburg-Vorpommern gir en ideell ramme for Outokumpus investeringsprosjekt med brune felt med utmerkede logistiske forbindelser både til Finland og Sentral-Europa. Foto med tillatelse fra Fährhafen Sassnitz GmbH.
Biokoks kan gi 50 % utslippsreduksjon
Omtrent 50 prosent av Outokumpus direkte utslipp kan reduseres ved å erstatte fossil koks med biokoks. Investeringer for å kutte disse utslippene er avgjørende for å forberede Outokumpu til å redusere fremtidige kostnader ettersom de gratis karbonkvotene i det europeiske kvotehandelssystemet potensielt fases ut i fremtiden.
-Vi er stolte over at vårt rustfrie stål har det laveste karbonavtrykket i industrien, og vi går jevnt og trutt mot målet vårt om å redusere utslippsintensiteten vår på tvers av våre direkte, indirekte og forsyningskjedeutslipp med 42 prosent innen 2030 fra en 2016-base år For tiden representerer biokoks den beste tilgjengelige teknologien for å redusere våre direkte utslipp, og vi undersøker også andre innovasjoner samt bruken av karbonfangstteknologi for å oppnå ytterligere reduksjoner, sier teknologidirektør Stefan Erdmann i Outokumpu.
Outokumpu har etablert et veikart for å bygge opp fremtidig forsyning av biokoks, og det består av en blanding av egen produksjon, eksterne innkjøp og partnerskap. Med sine pilotanlegg i Mukran Port, Tyskland og Tornio, Finland, kan Outokumpu videreutvikle produksjonsprosessen, sidestrømsgassutnyttelsen og sluttproduktet. I tillegg til biokarbon vil sidestrømsgasser bli brukt ved anlegget i Mukran havn for å generere varme og elektrisitet, noe som gir en økonomisk attraktivitet og høyere verdibruk for biomassen.
- Aktiv rolle i biokoksmarkedet
- Biomassebaserte råvarer gir spennende muligheter for Outokumpu til å kutte direkte utslipp. Jeg er stolt av teamets innovative tenkning i utviklingen av et industrikonsept som sikrer teknisk beredskap og økonomisk levedyktighet for den nye investeringen, og driver fremgang i den grønne omstillingen i dag. Vi ønsker å ta en aktiv rolle i å utvikle biokoksmarkedet som vil gi oss oppskalering og nye forretningsmuligheter også fremover, sier Timo Huhtala, daglig leder, Outokumpu EvoCarbon. Dette er en enhet med ansvar for å bygge opp biokoksforsyning og undersøke nye teknologier og investeringer muligheter innen karbonfangst og nye energiprosjekter ved Outokumpu.
Kilde: Pressemelding fra Outokumpu