23948sdkhjf

Morrow får statlig lån på 1,5 milliarder

Styret i Innovasjon Norge har vedtatt at batterifabrikken i Morrow i Arendal skal få et statlig lån på 1,5 milliarder kroner.

Innovasjon Norge forvalter låneordningen «Grønn industrifinansiering». 

Herfra får batteriselskapet Morrow 400 millioner kroner.

Flere har lagt batteriplaner på hylla

I tillegg skal fabrikken få et lån på til sammen 1,1milliarder fra Innovasjon Norge, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding. Dette lånet gis på kommersielle vilkår.

Batterisatsing i Norge har ikke helt gått etter planen så langt. Freyr besluttet å flytte den planlagte fabrikken fra Norge til USA.

Også Hydro, Equinor og Panasonic har lagt bort planene om batteriproduksjon i Norge.

Kan gi 2500 arbeidsplasser

Morrow åpnet sin store batterifabrikk utenfor Arendal i august i år. En utvidelse kan på sikt gi mer enn 2500 arbeidsplasser i regionen.

Flere bedrifter har planlagt batteriproduksjon i Norge, men har lagt bort planene. Det gjelder Hydro, Equinor og Panasonic.

- Fornøyd

– Vi er fornøyde med at vi sammen med selskapet har funnet løsninger som ivaretar en god fordeling av risiko mellom partene. Lånene skal betales tilbake med renter over tid, og gir bedriften det grunnlaget de trenger for å hente inn mer privat kapital. Det sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, i pressemeldingen.

- Morrow er glad for denne langsiktige lånerammen fra Innovasjon Norge. Vi fortsetter den industrielle utviklingen av selskapet gjennom oppstart av storskala LFP-produksjon fra andre kvartal 2025, og forskning på ny batterikjemi. Vi opplever at Innovasjon Norge har gjort en svært grundig vurdering av selskapet og vårt industriprosjekt, sier Lars Christian Bacher, administrerende direktør i Morrow Batteries.

Grønn industrifinansiering er nødvendig for å bygge ny industri i Norge

Mer en 40 bedrifter i dialog med Innovasjon Norge

Innovasjon Norge forvalter Grønn industrifinansiering på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet. Låneordningen skal bidra til å finansiere store, kapitalkrevende prosjekter, og til å sikre at private investorer stiller med kapital til prosjektene. Pågangen hos Innovasjon Norge viser tydelig at det er behov for ordningen: Mer enn 40 bedrifter er i dialog med Innovasjon Norge om muligheter for finansiering av prosjekter.

- Vi opplever stor interesse fra en rekke bedrifter og ulike næringer for risikoavlastning til store industriprosjekter. Dette er prosjekter med ulik risikoprofil og kapitalbehov. Slike store industriprosjekter i en bredde av næringer er av stor betydning for å skape nye næringsstrukturer, industriutvikling og omstilling, sier Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

Prosjektene kommer fra en rekke bransjer, slik som prosessindustrien, solindustri, skog- tre- og bioøkonomi, karbonfangst og -lagring og grønn skipsfart. Dette er komplekse prosjekter, og mange av dem har utgangspunkt i etablert industri. Innovasjon Norge har dialog direkte med alle søkerne.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078