23948sdkhjf

Lettest å lykkes i Sverige

Mange norske virksomheter slår rot i Sverige. Veksten er blant annet sterk i Göteborg-regionen.
Nordmenn som vil gjøre forretninger utenlands bør prøve seg i Sverige først, mener handelseksperter. Mange fagmiljøer står klare til å hjelpe.

– Sverige er et godt oppstartland for norske selskaper på grunn av kort reisevei, mange likhetstrekk og lett tilgjengelig informasjon for etablerere, sier Lars-Kåre Legernes, administrerende direktør i Oslo Handelskammer (OHK).

7. og 8. november arrangerer OHK og handelskammeret i Värmland en stor nettverkskonferanse på Fornebu, hvor over 100 bedrifter ventes å delta.

– Her kan man hente kunnskap og finne nye kunder, nye leverandører og nyttige kontakter. Interessen for å være med er kjempestor, nettopp fordi etablering i nabolandet står høyt oppe på forretningsplanen blant mange næringsdrivende på begge sider av grensen, sier Legernes.

Samtidig mener han det er viktig å ta hensyn til de kulturforskjeller som finnes også mellom norsk og svensk næringsliv, og forberede seg godt på de forventninger man vil bli møtt med.

Må tilpasse seg
– Svensker planlegger nøye og bruker lengre tid på beslutninger enn oss. De er også mindre risikovillige, mer punktlige og mer kontrollorientert i anbudsprosesser enn nordmenn. Hvis du vil inn på det svenske markedet må du tilpasse deg.

OHK samarbeider blant andre med handelskamrene i Göteborg, Karlstad og Stockholm, og fungerer som døråpner for norske etablerere. Godt forarbeid, grundige markedsundersøkelser og bevisst nettverksbygging gjennom lokale, svenske handelskamre er blant rådene som gis.

– Vi anbefaler også å oversette all kommunikasjon til svensk, inklusive egen hjemmeside. Selv om språkene ligner hverandre kan du ikke selge på norsk i Sverige, mener Legernes.

Mange norske virksomheter har slått rot på svensk side av grensen de senere årene. Veksten er blant annet sterk i Göteborg-regionen.

Kan få hjelp
– Her finnes det nå rundt 500 norskeide bedrifter. Bare i løpet av de siste to årene har antallet økt med 25 prosent, sier Jan Andréasson, generalkonsul for Norge i Västsverige.

Han er også formann Norsk-Svenska Handelskammaren i Göteborg, som arbeider for å fremme handelsforbindelsene landene imellom og tilbyr etableringsbistand, nettverksbygging og konferansevirksomhet.

– Kursene for nordmenn som vil gjøre business i Sverige trekker alltid mye folk. Ofte trenger etablererne hjelp til praktiske ting som toll, moms, skatt, bankforbindelse og revisor, sier Andréasson.

Hans råd er også å undersøke hva slags bistand svenske kommuner kan gi.

– De fleste av dem tilbyr nyttig og gratis service. I det hele tatt blir norske bedrifter godt tatt imot her. Hvis du har en god idé kan du egentlig få hjelp til alt annet, sier Jan Andréasson.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203