23948sdkhjf

SE VIDEO: Halvveis med tunnelarbeidene

Statnett bygger en 6,6 kilometer tunnel for strømkabler gjennom Oslo. Tunnelarbeidene er nå kommet over halvveis.

Det er AF Gruppen som utfører tunnelarbeidene for Statnett.

 Tunnelen krysser fem bydeler i Oslo og er på det dypeste 60-80 meter under bakken. Arbeidene startet opp våren 2023, og selve kabeltunnelen er nå drevet over 3300 meter. 

Det skriver Statnett i en pressemelding.

660 meter lang

Totalt skal den bli 6600 meter lang, fra Sogn transformatorstasjon i bydel Nordre Aker til Ulven transformatorstasjon i bydel Alna.

Hittil har over 1150 sprengsalver blitt avfyrt, og 175.000 kubikkmeter fjell er sprengt og transportert ut av tunnelen til deponi.

— Når tunnelen er ferdig og strømkablene satt på drift, styrker vi hovedstrømnettet i Oslo. Fjellforholdene har til nå vært som forventet og vi ligger godt an med tanke på tidsplan, sier prosjektleder Hans Herlofsen i Statnett.

Når tunnelen er ferdigbygd, vil to sett med strømkabler på 420 kV installeres. Disse vil erstatte to gamle kabler fra 1950- og 60-tallet i grøft som har mange tekniske feil i dag. Kablene vil settes på drift i 2029.

Tunnelen drives i tre retninger

AF Gruppen har rundt 120 personer fordelt på fire skift som arbeider i tunnelen hele døgnet fra mandag morgen til lørdag kveld. I tillegg har Statnett ressurser på byggeledelse, prosjektering og ingeniørgeologi, med mer.

Det jobbes med tunnelen fra tre retninger. I Nordre Aker bydel befinner tunnelen seg under Solvang kolonihage, og det er knappe 320 meter igjen til endepunktet Sogn transformatorstasjon. I bydel Sagene har tunnelen kommet til Voldsløkka/Badebakken og drives i retning mot Sandaker. Fra Ulven-siden har tunnelen passert Økernkrysset og er på vei mot Løren.

— Mange som bor langs korridoren vil kunne merke tunnelarbeidene, men dette er forbigående siden tunnelarbeidene flytter på seg. Tunnelen blir ca. 40-60 meter lenger hver uke, sier Herlofsen i pressemeldingen.

Av utstyr brukes blant annet tre borerigger, tre injeksjonsrigger, to lastemaskiner, syv hjullastere, seks dumpere og fire gravemaskiner. I tillegg er det rundt 30-40 mindre kjøretøyer som brukes av entreprenøren i arbeidet med tunnelen.

Slik kan du følge med på fremdriften

Statnett oppdaterer vår hjemmeside regelmessig for å informere om fremdrift og status. Her kan interesserte følge med på tunnelarbeidene via en kartportal eller melde seg på SMS-varsling i forkant av hver sprengning. Det er også mulig å abonnere på nyheter fra prosjektet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079