23948sdkhjf

Regjeringen og prosessindustrien inngår klimapartnerskap

Torsdag signerte regjeringen og prosessindustrien en historisk klimapartnerskapsavtale. Avtalen representerer et nært samarbeid mellom staten og industrien for å fremme utslippskutt og energieffektivisering.

Partnerskapet er et felles løfte om å akselerere det grønne skiftet i Norge og sikre en bærekraftig fremtid.

Næringsminister Cecilie Myrseth og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen signerte avtalen på vegne av regjeringen, skriver Nærings-og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Kutte utslipp

For prosessindustrien deltar organisasjonene Norsk Industri, Fellesforbundet, Styrke, Tekna, NITO og Negotia.

– Regjeringen forplikter seg til å samarbeide tett med industrien for å kutte utslipp og øke energieffektiviteten. Dette partnerskapet er en milepæl og viser at vi kan oppnå resultater sammen. Ved å møtes jevnlig kan vi bedre vurdere og justere virkemidlene for å sikre at vi når våre klimamål. Samtidig handler dette om å utvikle den industrien vi har og sikre arbeidsplasser i lokalsamfunn over hele landet, også i fremtiden, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Tredje avtalen

Dette er den tredje klimapartnerskapsavtalen regjeringen har inngått. Den forrige avtalen ble inngått i desember mellom fiskeri- og havministeren, klima- og miljøministeren, maritim næring og fiskerinæringen. Tidligere i høst inngikk regjeringen en tilsvarende avtale med byggenæringen.

– Vi ser hvilken betydning investeringer i ny, grønn teknologi har for bedrifter og arbeidsplasser i hele landet. Norsk konkurransekraft er avhengig av denne omstillingen – og vi trenger den for å nå klimamålene. Regjeringen har fått på plass nye virkemidler for å få fart i omstillingen, blant annet krever vi nå at bedrifter som mottar støtte for høye strømpriser skal bruke 40% av støtten på klima- og energitiltak, vi gir omfattende støtte til industrien gjennom Enova og jobber med løsninger for storskala CO2-fjerning. Alt dette og mye mer skal vi jobbe videre med i klimapartnerskapet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Møtes tre til fire ganger årlig

Avtalen innebærer at regjeringen og prosessindustrien forplikter seg til å møtes tre til fire ganger i året. Disse møtene vil gi begge parter en mulighet til å oppdatere hverandre på status for tiltak som er gjennomført og resultater som er oppnådd. Dette vil også gi regjeringen et bedre grunnlag for vurdering og videreutvikling av eksisterende virkemidler.

Regjeringen arbeider også med en ny stortingsmelding om industri, som skal legges frem våren 2025. Klimautfordringene vil være et av de sentrale utviklingstrekkene som omhandles i meldingen, sammen med konkurransekraft, geopolitikk og teknologiske skift, heter det videre i pressemeldingen.

For mer informasjon om klimapartnerskapene, se: Vil invitere til klimapartnerskap med tre næringer.

For den signerte avtalen om klimapartnerskap med prosessindustrien, se regjeringen.no.

Om prosessindustrien og klima

Norge er en betydelig aktør på flere områder innen prosessindustri, og er ledende leverandøren til EU av kritiske råmaterialer som aluminium og silisium. Prosessindustrien sysselsetter direkte om lag 25.000 mennesker, som står for rundt 200 milliarder i eksportinntekter. Norge har noen av de mest klimaeffektive industriaktørene i verden, med produksjon basert på fornybar norsk vannkraft, og norsk prosessindustri har ytterligere redusert sine klimagassutslipp med 43,3 % siden 1990. Samtidig står de 35 største punktutslippene i prosessindustrien for 21 % av norske utslipp.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063