Astrup: Innføringen av Trump-toll styrker dollaren og dermed prisene
«Dette viser at den nye presidenten ikke bare farer med tomme trusler og at handelskrigen er i gang. Mexico og Canada svarer med samme mynt, mens Trump varsler at EU kan være neste som står for tur», skriver Astrup AS i sin markedsrapport for januar.
EU vil svare
Unionen lover å svare «bestemt» på eventuelle amerikanske tollsatser. I finansmarkedet kom reaksjonen raskt mandag med nedgang på børsene i Asia og Europa, samt at den amerikanske dollaren styrket seg ytterligere.
«Dette gir økte råvarepriser, men er trolig bagateller mot effekten av tollsatsene som kommer», heter det videre i markedsrapporten fra Astrup.
På London Metal Exchange har aluminium og kobber steget marginalt i januar, mens nikkel er noe ned. Den norske kronen har ligget stabilt mot euro, men har svekket seg mot dollar. Prisveksten i EU kom inn på 2,5 prosent i januar som var litt over forventning.
Svak vekst i europeisk økonomi
Det er svak vekst i europeisk økonomi og etter fem rentenedsettelser er det varslet flere de kommende måneder. Stålverkene i Europa sliter i et blytungt marked, men noen satser friskt likevel. Valbruna melder om investeringer i mer smeltekapasitet, varmebehandling og smi-verket. Derimot er Swiss Steels situasjon uavklart, nå tas de trolig av børs etter generalforsamling 17. februar. Aksjekursen raste 70 prosent bare i 2024 og konsernet trenger kapital.
Leveringstidene er korte for årstiden, men de europeiske verkene på rustbestandige materialer melder om bedre etterspørsel og setter opp prisene for april levering. Outokumpu kan levere fra de fleste enhetene i april, men verket i Avesta er mai.
Priser
På aluminium er leveringstidene fra valseverkene stabile på seks til åtte uker, mens pressverkene i Skandinavia ligger på fire til seks uker. Leveringstidene på spesialstål er gjennomgående korte, markedet er labert. Skrottillegget gikk noe ned, på 520M utgjør det 4651.- kr/tonn i februar.
"Det er hovedsakelig redusert energitillegg som utgjør endringen. Prisen på kobber er opp, i hovedsak grunnet sterkere dollar. Dette påvirker også prisene på messing og bronse", skriver Astrup avslutningsvis i sin rapport.