23948sdkhjf

Nedlagt Finnmark-gruve kan få ny mulighet

Årsak: Europas stålindustri trenger førsteklasses jernmalm for grønn omstilling.

Det gir de store magnetittforekomstene i Øst-Finnmark ny aktualitet, skriver Nationen.

Det er i år 10 år siden at Syd-Varanger Gruve gikk konkurs. Eierne av gruven, den svenske selskapet Grangex, vil i samarbeid med den internasjonale gruvegiganten Anglo American, skrive ny gruvehistorie i Norge, skriver avisa videre.

Store mengder jernmalm i gruven

Det er fortsatt store mengder jernmalm i gruven, og nå opplyser eierne at de mangler noen milliarder og 500 arbeidere for å starte opp gruvedriften igjen.

– Jeg har klokkertro på prosjektet. Og all jernmalmen vi kan produsere i 20 år er allerede solgt, sier driftssjef Thomas Bækø til Nationen. Han legger til at et team på 30 ansatte har holdt gruven så klar som mulig.

NTB skriver at ifølge Bækø har Europa og EU generelt mineralmangel, og Norge har en plikt til å utnytte de naturgitte ressursene som verden etterspør.

Skape nær 500 arbeidsplasser

Bækø understreker at Grangex ikke ber om subsidier, men ønsker gunstige lån og et privat-offentlig samarbeid. Da kan gruva drives i opptil 20 år, og skape mellom 400 og 500 arbeidsplasser i Sør-Varanger.

Grangex-direktør Christer Lindqvist omtaler malmen som «perfekt jernmalm for fossilfritt stål». Han sier planen er en forsiktig oppstart i 2026 og full produksjon fra 2027, med en årlig omsetningsverdi på tre til fem milliarder kroner, skriver NTB.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063