23948sdkhjf

Aker Solutions åpnet nytt 3D-printsenter

Aker Solutions etablerer et banebrytende 3D-printsenter i Trondheim med fokus på til å utforske potensialet til additiv produksjon (AM) for vedlikehold og modifikasjonsarbeid offshore.

Målet er å bruke ny teknologi for å redusere kostnader, forenkle prosesser og kutte utslipp samtidig som man løser problemer for kundene.

- Hos Aker Solutions er kontinuerlig forbedring kjernen i alt vi gjør. Det betyr at du alltid leter etter måter å forbedre effektiviteten og effektivisere driften på. 3D-utskrift har potensialet til å revolusjonere offshore-vedlikehold, gjøre prosesser raskere, mer kostnadseffektive og mer bærekraftige. Enkelt sagt, hvis en prosess kan forenkles, må vi forenkle den, sier Paal Eikeseth, konserndirektør og leder for Aker Solutions sitt livssyklussegment.

Det sier han i en pressemelding fra Aker Solutions.

Offisiell åpning

Nylig var det offisiell åpning av ADDMO-senteret i Trondheim, avholdt i samarbeid med Aker Solutions’ kunde, Equinor. Senteret ble åpnet som en del av en syv måneders pilotkontrakt for Equinors Troll- og Heidrun-felt for å gjøre AM-ambisjoner om til handling innenfor Aker Solutions' vedlikeholds- og modifikasjonskontrakt.

Dette er en omfattende transformasjonspilot som integrerer nye arbeidsflyter, programvareløsninger og et nettverk av 3D-utskriftsfasiliteter. Aker Solutions' ledelse og ingeniørkompetanse spiller en sentral rolle fra den innledende problemløsningsfasen til den endelige offshoreinstallasjonen.

Pilotprosjektet har potensial til å bli utvidet, og åpner nye muligheter for offshore kapitalforvaltningsinnovasjon.

Fordelene med additiv produksjon:

Redusere utslipp: Tradisjonelle produksjonsprosesser genererer betydelig avfall, mens AM muliggjør presis produksjon etter behov, som igjen betyr mindre transport og materialbruk.

Sparer tid: Når reservedeler ikke er tilgjengelige, kan det hende at hele utstyrspakkene må skiftes ut. AM tillater produksjon på forespørsel av manglende komponenter, noe som reduserer nedetiden.

Kutte kostnader: Reservedeler er ofte ikke lenger tilgjengelig i markedet på grunn av foreldelse, noe som fører til unødvendig utskifting av store utstyrspakker eller systemer. Reparasjon i stedet for å erstatte deler hjelper kundene med å spare kostnader og samtidig sikre driftseffektivitet.

Senteret skal fungere som et innovasjonssenter der ingeniører som jobber med prosjekter tester og utforsker AM-teknologi, også kjent som 3D-utskrift, som en del av deres daglige arbeid.

Nye reparasjonsmetoder

- Å jobbe med AM betyr å designe mindre deler av større utstyr, noe som byr på unike utfordringer for våre ingeniører. Vi skal etablere nye reparasjonsmetoder, og vår ambisjon er å revolusjonere hvordan reservedeler forvaltes under rammeavtalen. Å utforske og ta i bruk nye teknologier er nøkkelen til vår digitale strategi, og dette er et perfekt eksempel på hvordan vi integrerer innovasjon i vårt daglige arbeid, sier Eikeseth.

Aker Solutions' reise inn i AM begynte med et annet Equinor-prosjekt, Johan Castberg, der mer enn 7000 deler – 60 prosent plast og 40 prosent stål – ble vellykket 3D-printet. Dette banebrytende arbeidet la grunnlaget for det som nå er kjent som «The Castberg Model», som har utviklet seg til et nytt 3D-printerlaboratorium på Stord, åpnet i oktober 2024.

Har 50 3D-skrivere

I dag har Aker Solutions over 50 3D-skrivere på tvers av sine lokasjoner og verft, og bruker 3D-utskrift som et verktøy i ulike produksjonsprosesser.

-Vi må kreditere Equinors ambisjoner om 3D-utskrift som en drivkraft bak reisen vår. Takk for at du inkluderte oss i læringskurven, deler kunnskap og samarbeider for å bygge vårt digitale varelager, sa Aker Solutions’ administrerende direktør Kjetel Digre under åpningen av ADDMO i Trondheim.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078