Streik avverget – bred enighet i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO
Prosentene: Den anslåtte rammen for lønnsoppgjøret er 4,4 prosent, og NHO sier seg fornøyd med at en større andel av oppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør.
– Vi er tilfreds med at vi kom i mål med årets lønnsoppgjør. Dette vil gi bedriftene ro til å jobbe i en ellers urolig tid, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.
– Vi er enige om et resultat som sikrer god vekst i kjøpekraften for LOs medlemmer og mest til de lavlønte, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Viktig for norsk økonomi
NHO og LO og YS ble 31. mars enige om et generelt lønnstillegg på 5,0 kroner i timen til alle fra 1. april 2025. NHO skriver at for ansatte på overenskomster med et gjennomsnittlig lønnsnivå under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn gis det i tillegg 2 kroner for overenskomster med lokal forhandlingsrett, og ytterligere 2 kroner for overenskomster uten lokal forhandlingsrett.
Løsningen er fremforhandlet i direkte dialog mellom LO og NHO i forkant av meklingen og etter at forhandlingene ble avsluttet 18. mars
- Det er viktig for norsk økonomi at vi unngår en arbeidskonflikt i usikre tider. Samtidig har vi respekt for at spesielt byggenæringen sliter tungt, og vi har hatt behov for et ansvarlig oppgjør der de som sliter mest, må få forhandle mye lokalt. Vi er glade for at dette ble løsningen, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.
Spekter og YS samstemmige
NHOs bedrifter skal nå gjennom lokale forhandlinger som skal bygge på de fire kriteriene økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.
Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten, sier at de er fornøyde:
- Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Bratten.
Også YS-leder Hans-Erik Skjæggerud uttrykker glede over oppgjøret. - Resultatet vil sikre våre medlemmer økt kjøpekraft, sier Skjæggerud.
- Vi lever i en turbulent tid med stor usikkerhet. Det gjelder også norsk økonomi og prisveksten. Resultatet i frontfaget vil sikre økt kjøpekraft om prisveksten ikke løper løpsk, samtidig som norske bedrifter kan bære kostnadene, mener YS-lederen.