23948sdkhjf

Oppskrift på økt konkurranseevne

En ny rapport fra Konkraft viser veier til økt konkurranseevne for norske offshoreverft.
For å hindre Norske offshoreverft i helt å tape priskampen mot asiatiske verft, og for å stoppe den seneste nedturen har en arbeidsgruppe under ledelse av Konkraft utredet en rapport med tiltak som skal øke norske offshoreverfts konkurranseevne.

Slik er er hovedkonklusjonene i rapporten:

• Norsk sokkel generelt må være internasjonalt konkurransedyktig. Det gjelder også for norske offshoreverft som møter sterk internasjonal priskonkurranse.
• Arbeidsgruppen foreslår ikke proteksjonistiske tiltak.
• Norske offshoreverft viser til at de gjennomfører tiltak for nødvendig omstilling og styrket konkurranseevne og produktivitet. Verftene arbeider kontinuerlig med forbedringer i egen leverandørkjede og iverksetter omfattende tiltak for å opprettholde konkurranseevnen fremover.
• Arbeidsgruppens vurdering er at norske offshoreverft derfor kan være konkurransedyktige i tiden som kommer også for nybygg av store offshorekonstruksjoner. Norske offshoreverft bør være konkurransedyktige basert på sin geografiske nærhet og EPC-erfaring med stor grad av samhandling og parallellitet mellom engineering og bygging. Verftenes kompetanse og gjennomføringsevne tilsier dette.
• Kompetanse er identifisert som næringens viktigste strategiske fellesinteresse, særlig breddekompetansen, det vil si den som omfatter flere fagområder.
• Nybyggsaktiviteten på offshoreverftene representerer en viktig kompetanse for norsk sokkel og for rekruttering, kunnskap og innovasjon i petroleumsklyngen. Denne kompetansen har betydning for videre utvikling av norsk sokkel.
• Det er en fordel for alle operatører på norsk sokkel at det fortsatt bygges produksjonsinnretninger i Norge og operatørene har derfor egeninteresse i å samhandle aktivt med egen leverandørkjede for å ivareta denne fordelen.
• Et sentralt bidrag fra myndighetene til sokkelens konkurranseevne er å legge til rette for jevn aktivitet.
• Myndighetene bør bidra til å styrke standardiseringsarbeidet på norsk sokkel, både innenfor NORSOK-standardene og arbeidet med standardkontraktene.
• Myndighetene kan bidra til å styrke konkurranseevnen ved økt samhandling med næringen.
• Myndighetene kan også vurdere hvordan forvaltningen selv kan bidra til økt effektivitet.

Arbeidsgruppens sammensetning
Liv Monica Stubholt, konserndirektør Kværner (leder)
Hans-Christian Gabrielsen, nestleder LO
Jørn Eggum, forbundssekretær Fellesforbundet
Erling Matland, visekonsernsjef Aibel
Per Harald Kongelf, president for region Norge Aker Solutions
Odd Strømsnes, administrerende direktør Technip
Øyvind Bratsberg, viseadministrerende direktør Det Norske
Arild Glæserud, lisensdirektør Eni
Atle Reinseth, VP Procurement Capital Projects Statoil
Gunnar Myrvang, KonKraft (sekretariatsleder)
Knut Weum, KonKraft (sekretariatet)

KonKraft er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen (LO).

Kilde: Konkraft
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078