23948sdkhjf

- Lean-filosofien sitter dypt i alle oss som jobber i Alcoa

Verksdirektør Eivind Mikalsen ved Alcoa Mosjøen gleder seg over at alle ansatte engasjerer seg i forbedrings-arbeidet.
Statssekretær Eirik Lae Solberg ved Nærings- og handelsdepartementet overrakte onsdag morgen prisen for Årets norsk leanvirksomhet til verkssjef Eivind Mikalsen ved Alcoa Mosjøen. Prisen ble delt ut under Lean Forum Norges årskonferanse.

I fagjuryens begrunnelse heter det at:

Blant finalistene er det likevel en virksomhet som skiller seg ut som en klar vinner, og da spesielt med tanke på hvordan de arbeider med HMS og involvering av tillitsvalgte. Vinneren har også oppnådd betydelige resultater og har klart å bygge en kultur for forbedring som «sitter i veggene». Vinneren er Alcoa Mosjøen.

Alcoa Mosjøen er en milliardbedrift med 450 ansatte, og består av et smelteverk og en anodefabrikk. Aluminiumsverket har over de siste 15 årene tatt kvantesprang i å implementere og videreutvikle Alcoa Business System (ABS), Alcoas systematiske tilnærming til forbedringsarbeid. Systemet bygger på leanprinsippene. Verksdirektør Eivind Mikalsen og resten av Mosjøen-teamet er veldig glade for utmerkelsen:

- Dette er vi både stolte av og takknemmelige for. Lean-filosofien sitter dypt i alle oss som jobber i Alcoa, og vi tror på denne måten å jobbe på for å nå våre mål. Samtidig hadde ikke våre resultater vært mulig uten samarbeidet med fagforeningene og forankringen i organisasjonen. Det at alle engasjerer seg i forbedringsarbeidet gjør at vi hele tiden kan løfte oss videre.

Alle tar eierskap
En av grunnene til at det norske verket har lyktes ekstra godt, er den norske modellen med nært samarbeid mellom ledelse og fagforeninger, og involveringen av alt fra operatører til prosessingeniører og støttefunksjoner i forbedringsarbeidet. Norgessjef Kai-Rune Heggland skryter nettopp av involveringsarbeidet:

- Om man skal lykkes med betydelige forbedringer, må hele organisasjonen ha eierskap til prosessen. Det har Mosjøen klart – og vel så det.

Verket i Mosjøen får også ros fra Tómas Mar Sigurdsson, Presiden European Region og Global Primary Product Europe and the Middle East:

- Dette er utrolig hyggelig og vel fortjent. Mosjøen har maktet å ta nye markedsandeler og levere stabilt gode resultater i et utfordrende økonomisk klima for vår primærvirksomhet. Det er en bragd, og det er det fint at andre også anerkjenner.

Men anerkjennelsen betyr ikke at de ansatte i Mosjøen skal hvile på laurbærene fremover:

- Også forbedringsarbeidet kan løftes og revitaliseres. Det er en del av hele filosofien bak. Jeg gleder meg til å arbeide videre med dette, avslutter Eivind Mikalsen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109