23948sdkhjf

NTNU og Statoil signerer storavtaler

NTNU og Statoil undertegner to avtaler om langsiktig forsknings- og utdanningssamarbeid. Til sammen kan avtalene bety 310 millioner kroner for NTNU.
Den ene avtalen er en fornyelse av Akademia-avtalen til en verdi av 60 millioner kroner over fem år.

– NTNU er veldig glad for denne avtalen, og at Statoil fortsatt vil være en partner for NTNU både på utdanning og forskning. Avtalen gjør oss i stand til å tenke langsiktig, også innenfor nye fagområder som er strategisk viktig for NTNU, sier rektor Gunnar Bovim

– Fornyelsen av Akademia-avtalen bekrefter det gode samarbeidet Statoil og NTNU har, og sikrer en langsiktig satsing for å stimulere grunnforskning, kunnskapsbygging og utdanning. Vi er opptatt av å samarbeide med de beste i verden, og NTNU representerer kunnskap og forskning i toppklassen innenfor viktige områder for Statoil, sier forskningsdirektør i Statoil Lars Høier.

Den andre avtalen er en rammeavtale på fire år med muligheter for å utvide helt opp til åtte år. Disse pengene skal gå til oppdragsforskning innen et vidt spekter. Basert på tidligere erfaring kan denne avtalen bli verdt 250 millioner kroner over åtte år.

– Dette er en anerkjennelse av fagmiljøene ved NTNU. Vi ser fram til fortsatt innovasjon og relevant forskning med høy kvalitet og utdanning av studenter på høyt nivå også i årene som kommer, sier Høier.
Øker utvinning av olje og gass

Pengene fra Akademia-avtalen går blant annet til å øke utvinningsgraden fra gass- og oljebrønner på Haltenbanken, der professor Jon Kleppe ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT) er dypt involvert. Også andre forskningsmiljøer nyter godt av avtalen.

En del av pengene går til Nornelandsbyen, et prosjekt som skal øke utvinningsgraden fra olje- og gassfeltet Norne. Dette ledes av førsteamanuensis Richard Wilfred Rwechungura (IPT/Statoil).

VR-landsbyen, et prosjekt for virtuell virkelighet, får også støtte til å visualisere store datamengder innen seismikk og reservoar. Dette ledes av instituttleder Egil Tjåland fra IPT.

Ellers sikrer Akademia-avtalen blant annet finansiering av 17 professor II-stillinger og to fulltids forskningsprofessorater. Den omfatter seks doktorgradsstipender og publiseringsstøtte for doktorgradsstudenter. I tillegg finansieres geologisk feltkurs og ekskursjoner for studenter innenfor petroleum og marin virksomhet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094