23948sdkhjf

Sensor skal øke sikkerheten og gi besparelser offshore

En ny sjøvannssensor «ser» skader på rørledningene lenge før skadene blir kritisk. Sensoren måler små feil helt ned i én kvadratcentimeters størrelse, og er ventet å gi store besparelser for den globale offshoreindustrien.
Det er den norske teknologibedriften FORCE Technology som har utviklet sjøvannsensoren – FiGS – til å måle beleggskader på rørledninger på havbunnen.

–Nøyaktigheten til FiGS er helt unik! Sjøvannsensoren er opptil hundre ganger mer nøyaktig enn eksisterende målemetoder. Det gir oss mulighet til å oppdage beleggskader på rørledninger og andre strukturer på havbunnen mye enklere enn tidligere, samtidig som vi får mer presise levetidsberegninger, uttaler Bjarne T. Jensen, salgs- og markedssjef i FORCE Technology i en pressemelding.

FiGS, som står for «Field Gradient Sensor», kobles til et fjernstyrt undervannsfartøy og føres over rørledninger og andre strukturer som er beskyttet mot utvendig korrosjon ved katodisk beskyttelse. Sensoren måler endringer i de elektriske feltene som anodene leverer, slike endringer indikerer beleggskader. Dette betyr at man både kan finne gjenværende levetid på rørledningen og utvendig korrosjon på denne. Sensoren kan oppdage svært små beleggskader som ikke kan avdekkes visuelt. FiGS kan også brukes på nedgravde rørledninger ved at den føres rett over havbunnen. Altså revolusjonerende!

- Med denne unike sensoren kan vi bidra til at sikkerheten i offshoreindustrien øker, og at potensielle ulykker unngås. Gjennom mer nøyaktige målinger og levetidsberegninger skaper vi også store besparelser for industrien. Det gjør teknologien svært aktuell på norsk sokkel så vel som internasjonalt, sier Jensen.

- Stor interesse
FiGS ble nylig testet ut med stor suksess i Norskehavet. Sensorer ble brukt til å sjekke tilstanden til seks rørledninger, og i etterkant gjennomførte FORCE Technology et omfattende analysearbeid av de store datamengdene som ble innhentet.

– Resultatene fra inspeksjonskampanjen er veldig lovende. Det har vært stor interesse for teknologien, og vi er stolte over å nå kunne tilby FiGS til det globale offshoremarkedet, sier senioringeniør Jens Christofer Werenskiold i FORCE Technology, som har ledet utviklingsarbeidet av sensoren.

Utviklingen av FiGS har vært svært krevende, og startet tilbake i 2007. Blant annet er alle komponentene i sensoren spesiallaget, slik at den skal fungere helt ned på 3000 meters dyp. Videre har FORCE Technologys spesialkompetanse innen korrosjonsbeskyttelse vært avgjørende for utviklingen av teknologien. Det er selskapet selv som har selv stått for det meste av finansieringen, men med bidrag fra flere operatører og Forskningsrådet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078