Nexans signerer sjøkabel-avtale med BKK til 660 millioner
Nexans skal produsere og strekke verdens lengste og dypeste 420 kV PEX-kabelsystem som en del av en ny kraftledning som krysser to norske fjorder.
Sjøkablene skal produseres ved Nexans’ spesialanlegg i Halden, og installeres som en del av en ny forbindelse for kraftselskapet BKK Nett AS. Leveranse og installasjon vil skje i perioden 2016/17.
Avtalen mottas med glede hos sjøkabelprodusenten, skriver Nexans i en pressemelding i dag.
- Dette store prosjektet for BKK styrker Nexans' posisjon i Norge som hovedleverandør av kabelinfrastrukturprosjektet med mer enn 100 års erfaring langs kysten, i innlandet og i fjordene, sier Vice Precident Kjetil Hovland i Submarine High Voltage hos Nexans
Den totale lengden på den nye 420 kV forbindelsen mellom Mongstad og Kollsnes vil være på rundt 30 km. På land vil strømmen føres i luftstrekk. Størsteparten av ruten krysser imidlertid to fjorder og krever dermed at det strekkes sjøkabler.
Ny verdensrekord
Nexans skal levere en omfattende nøkkelferdig løsning som består av design, produksjon, levering og installasjon av totalt 90 km énkjernet PEX-kabel. Designet er basert på den samme utprøvde teknologien som ble brukt i Statnetts vellykkede Ormen Lange-prosjekt, som ble satt i drift i 2006, og som den gang var verdens første installerte 420 kV PEX-sjøkabel.
Sjøkablene vil strekkes i fjordene i tre parallelle lengder, for å gi en forbindelse med trefaset vekselstrøm på 420 kV. Kablene vil beskyttes med ytterskall eller nedspyling fra vannkanten til 30 meters sjødybde. Lurefjorden-installasjonen vil ha en lengde på 10 km per fase og en maksimal sjødybde på 200 m, mens Hjeltefjorden-delen vil sette ny verdensrekord for 420 kV PEX-kabler både i lengden – 20 km per fase – og dybden – maksimumsdybde på 390 m.
BKK Nett AS, som er ett av Norges største kraftselskaper, bygger den nye forbindelsen for å styrke strømnettet på Vestlandet. Den nye kraftledningen er spesialbygd for å sikre strømforsyningen for den estimerte forbruksveksten blant innbyggere, virksomheter og industri i Bergensregionen, som er et viktig vekstområde. Den vil også gi ekstra kapasitet til ressurser av nye generasjoner i nettverksforbindelsen.