23948sdkhjf

Ønsker reversering av permitterings-regelverket

Norsk Industri, Byggenæringens Landsforening og Fellesforbundet ber Regjeringen endre permitterings-reglene siden de nye reglene fører til at bedrifter sier opp ansatte framfor å permittere.
Jon Sandnes fra Byggenæringens Landsforening, Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri og Steinar Krogstad fra Fellesforbundet stilte 11. mars til en felles pressefrokost om konsekvensene av de nye innskjerpede permitterings-reglene, skriver Norsk Industri.

Regjeringen endret permitterings-reglene i forbindelse med Statsbudsjettet 2014 hvor arbeidsgiverperioden ved permittering er utvidet fra 10 til 20 dager.

Tall fra NAV viser at i en situasjon med økning i ledigheten, har antallet nye permitteringer etter nyttår blitt kraftig redusert, og antallet permittert er per 1. mars 36 prosent lavere enn i mars i fjor.

Konsekvensene for bedriftene med denne økningen i dagpenge-perioden, er at mange bedrifter i realiteten må si opp ansatte, framfor å permittere.

- Dermed tappes bedriftene for verdifull kompetanse, sier Sandnes og viser til hva som skjedde under krisen på 90-tallet hvor to generasjoner forsvant fra byggenæringen.

Statssekretær Thor Kleppen Sættem fra Arbeids- og sosialdepartementet deltok på møtet. Han mente at det å være permittert hadde en innlåsings-effekt, ved at de permitterte ikke søker på andre jobber. Imidlertid poengterte Sættem at han var lyttende til det som ble sagt av de fremmøtte og møtet hadde vært nyttig.

Ikke riktig medisin
Lier-Hansen i Norsk Industri la vekt på at kompetansetapet skjer gjennom oppsigelser.

- Den som blir sagt opp, blir sagt opp, mens permitteringer gir oss en nødvendig fleksibilitet. Timingen er også gal, og dette vil gå utover produktiviteten. Innstrammingen i permitterings-reglene er ikke riktig medisin, sa Lier-Hansen.

Krogstad i Fellesforbundet viste til at disse permitterings-endringene er en kostnadsøkning kun for bedriftene som har fast ansatte, ikke ansatte i bemannings-foretak.

- Dette er konkurransevridende for foretak som driver med utleie av arbeid. Dette er i realiteten en undergraving av faste ansettelser, sa Krogstad.

En samstemt sal mente at regjeringen må reversere endringene i revidert nasjonalbudsjett, slik at kostnadene ved å permittere fordeles mellom myndighetene og bedriftene på en bedre måte.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078