Brudd i Landbaseoppgjøret
– Urimelig høye krav til tillegg for skift- og helligdags-jobbing gjorde at vi ikke klarte å finne en løsning med Industri Energi på Landbaseavtalen, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i Norsk olje og gass.
Høye forventninger
Dette er det tredje oppgjøret Norsk olje og gass forhandler på i år, og det tredje som går til mekling.
– Det er tydelig at fagforeningenes forventninger til årets oppgjør har vært svært ulike arbeidsgiversidens. Vi er opptatt av at tariffavtalene skal være økonomisk ansvarlige i dag, i tillegg til at de skal være bærekraftige også i fremtiden. Da kan vi ikke legge til rette for at ansatte i olje- og gassindustrien skal få tillegg utover det resten av industrien har fått, sier Jan Hodneland.
Frontfaget viser vei
Norsk olje og gass ønsker at resultatene av Landbaseoppgjøret skal være i tråd med frontfagsoppgjøret. Frontfagene er betegnelse på fag eller tariffområder som er valgt ut til å bli revidert først i et forbundsvist oppgjør.
Bransjer og sektorer som forhandler senere på våren må tilpasse lønnsveksten innenfor rammen som fastsettes i frontfagsoppgjøret. Industrioverenskomsten er det mest omfattende av frontfagene.
– Dersom vi ikke skal bidra til å svekke norsk konkurranseevne, har vi en plikt til å ta hensyn til rammen som ble satt i frontfaget. Nå håper vi at vi gjennom mekling kan finne en løsning, sier Hodneland.
Norsk olje og gass representerer arbeidsgiversiden i forhandlingene. Industri Energi representer om lag 1000 ansatte i følgende bedrifter: KCA Deutag Drilling Norge AS, Asco Norge AS, NorSea AS, Coast Center Base AS, Vestbase AS, Polarbase AS, Mongstadbase AS, Helgelandsbase AS og Saga Fjordbase AS.