23948sdkhjf

Hektisk innspurt for å bli sertifisert for CE-merking

De siste ukene har det strømmet på med meldinger til Norsk Stålforbund om nye bedrifter som er blitt EN 1090-sertifiserte.
For bare noen uker siden var under ti medlemsbedrifter i Norsk Stålforbund sertifisert i henhold til EN 1090, og daglig leder Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund var bekymret på vegne av medlemmene sine.

Men den siste måneden innen 1. juli, der alle skal være sertifisert for blant annet å kunne CE-merke, har det strømmet på med meldinger om nye bedrifter som er blitt sertifiserte.

- Det nærmer seg 40 bedrifter nå, men det kommer inn noen hele tiden, mens andre er i en prosess om å bli sertifisert innen kort tid, sier Kjetil Myhre.

Myhre vet samtidig at han ikke har fått svar fra alle – men som det ser ut nå er det veldig mye bedre enn for noen uker siden for da var det som sagt under ti bedrifter.

– Men nå er det fire ganger flere, og vi mottar melding om opptil tre sertifiseringer hver dag.
Men det er noen igjen, og vi håper på at alle medlemmene som er omfattet av disse reglene blir sertifisert, sier Kjetil Myhre.

Les også: Norsk Stålforbund lanserer ny hjemmeside

Skifter fokus
Stålforbundet har lenge vært opptatt av å informere og arrangere kurs for bedriftene, men i en stund fremover skifter forbundet fokus.

- Vi vil nå «rette skytset» mot de som spesifiserer ytelsen; ingeniørene og de som bestiller; byggherrer og entreprenørene, som også har et juridisk ansvar for at stålkonstruksjoner som benyttes er CE-merket av et sertifisert foretak. De kan også komme i en problemstilling i forhold til myndighetene hvis de ikke bestiller fra et sertifisert verksted, sier Kjetil Myhre og fortsetter:

- De risikerer reaksjoner fra myndighetene hvis de ikke passer på deres egne kontrakter, og de risikerer også at deres egne forsikringer ikke er gyldige, dersom de bygger med ikke-CE-merkede materialer. Forsikringen vil for eksempel ikke dekke skade, hvis det er materialer som er ulovlig omsatt.

Garanti og forsikringer
Hvilke reaksjoner man som bestiller kan risikere å bli omfattet av er beskrevet i den nye tekniske byggeforskriften, som gjelder fra 1. juli. Blant annet plikter bestilleren å teste/etterprøve bestilte materialer i forhold til funksjon og sikkerhet og i forhold til de egenskaper som man har bestilt. Hvis ikke de materialene oppfyller kravene til CE-merking skal de fjernes fra byggeplassen og dette er en betydelig kostnad - også i forhold til prosjekters fremdrift og kan gi store ringvirkninger for andre fag hvis man må fjerne byggevarer.


1. juli lanserte stålforbundet derfor hjemmesiden www.en1090.no, der det står mye om ansvarsforpliktelsen man har som ingeniør, bestiller eller hovedentreprenør. Her finner man også en liste over hvilke verksteder som er sertifisert og hvilke utførelsesklasser de er sertifisert for.

- For bestillere kan det være tidsbesparende å sjekke disse listene innen de skal sende ut anbud og få inn nye priser, sier Kjetil Myhre.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078