Statoil: - Se på det som lego-klosser
Statoil og DNV GL vil standardisere undervannsproduksjon.
I dag kjennetegnes subsea-utbygginger med skreddersydde løsninger. Subsea-pumper har blitt tatt i bruk på mange oljefelt og de første subsea kompresjonssystemene blir installert i 2014 for å øke gassproduksjonen på feltene Åsgard og Gullfaks.
Gjennom å standardisere sammenkoblingsteknologi og modulstørrelser, vil man lettere kunne sette sammen ulik teknologi og moduler for å kunne tilpasse en utbygging til et prosjekts behov.
Lego
– Se på det som lego-klosser. Ved å ha standardiserte moduldimensjoner som kan settes sammen ved hjelp av standard sammenkoblinger, kan vi kombinere teknologi fra ulike leverandører, og dermed kunne dekke flere behov gjennom subsea-løsninger. Dette vil føre til lavere kostnader og økt volum, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil.
Samarbeidsprosjektet skal være på plass i løpet av første kvartal 2015. Standardene som etableres skal være såkalte åpne standarder, som betyr at dette skal være teknologi alle leverandører kan benytte seg av, uten spesielle rettigheter.
– Industrien må få ned kostnadene for å kunne muliggjøre flere subsea-utbygginger og økt bruk av subsea prosesseringsteknologi, sier Øvrum.
I løpet av de 10-12 siste årene har kostnadene ved Subsea-utbygginger økt med 250 prosent.
Tidligere i år delte Statoil ut kontrakter for mulighetsstudier rundt gjennomføring av Subsea prosessanlegg. Følgende tre kontrakter ble tildelt:
FMC – Oil boosting case
Saipem – Åsgard Subsea pre-compression case
Kongsberg – SoW på Control systems
FMC – Oil boosting case
Saipem – Åsgard Subsea pre-compression case
Kongsberg – SoW på Control systems