23948sdkhjf

- Utviklingen går i feil retning

Leder i NCEIs markedsforum Peter M. Høvik mener situasjonen for petroleumsnæringen har blitt ytterligere forverret de siste ukene og nylig fikk næringen flere dårlige nyheter fra OPEC.
- De store operatørene er enorme selskaper som er vanskelig å endre over natten. De trenger tid til å tilpasse seg de endringene som skjer i markedet. Derfor tar dette tid.

Dette fortalt leder i NCEIs markedsforum Peter M. Høvik til de fremmøtte på et markedsseminar forrige uke. Bakteppet var lavere vekst i verdensøkonomien og de siste måneders utfordringer i den norske petroleumsnæringen.

I tillegg maktet ikke OPEC å bli enige om produksjonskutt, noe som kan bety at oljeprisen holdes lav og at den negative trenden trolig fortsetter med uforminsket styrke.

- Vesentlig forverring
Peter M. Høvik avholder regelmessige møter med oppdateringer fra petroleumsnæringen og han mener at utviklingen går i feil retning, og utelukker ikke at det kan bli nye permitteringer i tiden fremover.

- Siden forrige forummøte har situasjonen blitt forverret. Vesentlig forverret. Flere selskaper har ferdigstilt sine prosjekter, men får ikke tilgang på nye ettersom operatørene skyver disse frem tid. Det kan bli vanskelig å holde seg flytende økonomisk, forteller Høvik.

- Men finnes det ingen positive tendenser?

- Jo. Leverandørindustrien har begynt å våkne og innse at det er en ny hverdag. De vet nå at situasjonen krever en omstilling. Det skjer trolig både vedforenkling på innkjøpsmodellene og bruk av ny teknologi som reduserer driftskostnadene.

Han legger til at er hele 78 produserende felt på norsk sokkel som skal vedlikeholdes og driftes, og 12 nye felt som skal under utbygging.

Holder seg varme på utvikling
En av bedriftslederne i salen var Harald Horn, daglig leder i Ferrx. Det lille selskapet med tre ansatte jobber for tiden mest med utvikling og kvalifisering av ny teknologi for tilstandsovervåkning av stål.

Ferrx har et IFU-prosjekt pågående som skal være ferdig i slutten av februar. Det betyr at de har finansiering til å holde det gående noen måneder til, og har ikke blitt særlig påvirket av nedgangen i markedet.

- Vi har ikke opplevd så stor endring for å være ærlig. Vi jobber med å få finansiert et nytt teknologiutviklingsprosjekt og ønsker også se på mulighetene for å overføre teknologien på vindturbiner.

Han fastholder at han er optimist.

- Vi opplever fremdeles positiv interesse hos oljeselskaper og rammekontraktører, til tross for alt som skjer nå. Men vi har ikke fått kontraktene enda, sier han og ler.

Lange kontrakter gir stabilitet
FORCE Technology er, i motsetning til Ferrx, altfor store til å holde seg flytende på utviklingsprosjekter. Selskapet har rundt 50 ansatte i Trondheim som jobber med blant annet integritetsstyring og levetidsforlenging på offshore-installasjoner.

Leiv Erling Grytten i FORCE vedgår at nedgangstidene merkes.

- Vi har greit med arbeid, men vi merker det. Vi har noen langvarige integrity management-kontrakter som går over mange år. Disse holder oss flytende og gjør oss mindre sensitive for endringer i markedet, sier han.

Men slike kontrakter kommer ikke ofte og det er ikke så mange av dem. Grytten registrerer også at flere av selskapets konkurrenter har blitt rammet.

- FORCE står heldigvis på mange bein og det gjør oss stødigere økonomisk Selv om olje og gass utgjør brorparten av vår virksomhet i Trondheim er vi ikke 100 prosent avhengige av det. Vi har for eksempel offshore vind som en nyttig sidebutikk.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078