23948sdkhjf

Tror på nytt soleventyr i Norge

Styreleder Alf Bjørseth i Scatec uttalte på Enovakonferansen tirsdag at norsk solindustri kan bli verdensledende, slik den var på 90-tallet.
Solindustrien i Norge sprang ut fra miljøer med høy silisiumkompetanse, og på 90-tallet var Norge verdens største produsent av silisium.

– I en periode var norsk solindustri verdensledende. Det er ikke lenger tilfelle, men Norge har fortsatt mulighet til å hevde seg i utviklingen. Innsatsfaktorene som kompetanse, kapital og garantikapasitet er avgjørende for å lykkes, sa Bjørseth under Enovakonferansen i Trondheim tirsdag.

Enova ser lyst på sol
Programdirektør Øyvind Leistad i Enova er enig med Bjørseth i at Norge fortsatt har mye å bidra med innen solenergi.

– Satsingen på sol i Norge forsvant ikke med REC. Potensialet for å utnytte solenergien er større i sørlige strøk enn på norsk jord, men Norge har en meget oppegående smelteverks- og metallindustri som satser globalt med stor selvtillit for tiden, sier Leistad.

Også i norsk energiforsyning vil solenergi kunne spille en større rolle fremover, spår Leistad.

– Solceller og solfangere er noe alle kan ta i bruk, og interessen for å produsere sin egen energi kan være større enn vi har sett hittil. Utviklingen i energimarkedet går raskt, og for å få mer erfaring støtter Enova investeringer i solenergi i norske hjem gjennom Enovatilskuddet, sier Leistad.

Internasjonale trender
I tillegg til å se på utviklingen av fornybar energi i Norge, presenterte Alf Bjørseth i sitt innlegg flere internasjonale energitrender som vil prege utviklingen globalt:

– Strøm blir fremtidens store energibærer med sol-, vind- og vannkraft som viktige energikilder. Strømforbruket vil øke, både i vestlige land og utviklingsland. Batterier blir rimelige, gode og mer anvendelige, og vi kommer til å se reduksjon i forbruket av fossil energi, sa Bjørseth og la til:

– Den dramatiske omleggingen skjer nå, og den skjer raskt.

Styrelederen i Scatec hadde flere konkrete eksempler:

- 39 % av el-forbruket i Danmark i 2014 ble dekket av vindkraft
- Solkraft sto for 36 % av all ny elektrisitetskapasitet i USA i fjor
- Hvert 2,5. minutt ble det installert solkraftanlegg i USA i 2014 – 200 000 anlegg i alt
- Tyskland fikk i fjor for første gang mer strøm fra fornybare kilder enn fra andre kilder

Bjørseth kaller utviklingen "fornybar-revolusjonen", og sier at prognosene viser at investeringen i fornybar energi vil øke betraktelig frem mot 2030.

– Kull, gass og olje vil stå for 40 prosent av investeringen i produksjonskapasitet, noe som innebærer et fall på 10–12 prosent. Investeringen i solceller de neste 15 årene er estimert til 3 000 milliarder dollar. I 2030 vil totalt 73 prosent av investeringen være i fornybar energi.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078