23948sdkhjf

Nexans med gigantkontrakt

Den første kraftforbindelsen noensinne mellom Norge og Tyskland blir Nexans' hittil største kontrakt på undersjøiske kraftkabler med hensyn til lengde og verdi - Kontraktsverdien er på cirka 4,7 milliarder kroner.
Nexans skal designe, produsere og installere 525 kV HVDC-sjøkabler med en samlet lengde på mer enn 700 km utenfor kysten av Norge og Danmark. Prosjektet er Nexans' største av denne typen hittil og skal stå ferdig i 2019. Kontraktsverdien er på om lag en halv milliard Euro, skriver Nexans i en melding.

– Takket være Nexans' HVDC-sjøkabler, som blir en del av NordLink-prosjektet, vil det norske og tyske kraftnettet for første gang kunne utveksle miljøvennlig kraft, heter det i meldingen.

Produksjonen av kablene vil starte ved Nexans' fabrikk i Halden i 2016.

Kraftforbindelsen vil gi en kapasitet på 1400 MW og det vil knytte sammen det norske og tyske kraftmarkedene, noe som igjen muliggjør utveksling av miljøvennlig kraft. Overskuddskraft fra vind- og solkraft som produseres i Tyskland kan eksporteres til Norge, og vannkraft fra Norge kan eksporteres til Tyskland. Dette blir dermed et viktig bidrag til fremtidig klimavennlig energi. Prosjektet er et samarbeid mellom Statnett, TenneT og den tyske investeringsbanken KfW.

Nexans skal designe, produsere og installere HVDC-kabler av typen MIND (Mass-Impregnated Non-Draining) for dyp ned til 450 meter ved kysten av Norge og Danmark. Kabelleggingsskipet C/S Nexans Skagerrak skal stå for dette arbeidet. Som del av prosjektet skal kraftkablene beskyttes på havbunnen ved å grave dem ned med Nexans' Capjet-system.

Dirk Steinbrink, Nexans' Senior Executive Vice President High Voltage & Underwater Cables, sier:

- NordLink-prosjektet vil bli Nexans’ hittil største sjøkabel kontrakt med hensyn til lengde og verdi, og vi ser frem til å fortsette det nære samarbeidet vårt med TennetT, KfW og Statnett på dette viktige prosjektet. Nøkkelen til suksessen er vår topp moderne teknologi for sjøkabler, kombinert med vår dokumenterte evne til å levere komplette prosjekter fra design og helt frem til installasjon. Vi er glade for å være involvert i NordLink-prosjektet. Dette er nok et trinn på veien mot en fullstendig integrasjon av det europeiske kraftnettet.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078